Hans-Peter Carlson (L) är mycket kritiskt mot byggplanerna kring Kungsleden i Hemavan. Foto: SVT/Liberalerna

Storuman ändrar sig – vill skynda på planerna med fritidshus vid Kungsleden

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Storuman ändrar sig nu och vill skynda på planerna med fritidshus vid Kunglsleden i Hemavan.

Men beslutet får hård kritik.

– Vi behöver inte mer exploatering där uppe. Det är dumt att såga av den gren man sitter på. Folk kommer hit för den vackra naturen, bygger man hus överallt så finns den inte kvar, säger Hans-Peter Carlson, (L).

Planerna på att bygga fritidshus intill Kungsleden i Hemavan har väckt många känslor. Nu ändrar sig kommunstyrelsen i Storuman och vill snabba på planerna, det är inte längre aktuellt att vänta in ny detaljplan innan försäljningen till exploatören, Fjällkedjan AB.
Området kommunen säljer som ligger vid platsen Vacker utsikt vid Kungsleden och omfattar drygt 20 000 kvadratmeter. Prislappen ligger runt en miljon kronor. Både Liberalerna och Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet.

”Förstår inte varför de tagit beslutet”

Hans-Peter Carlson tycker inte att det finns några vettiga argument till varför kommunen ska sälja marken.

– Jag vet inte varför de tagit det här beslutet, de har inga argument.

Då inriktningen nu är att bygga fritidshus istället för ett hotell på området menar han att den publika accessen minskar till omårdet.

– Det blir ett privat område. Och Kungsleden får gå igenom ett fritishusområde, det är den inte till för. Det blir längre till naturen, säger Hans-Peter Carlson.

Kommunalrådet Tomas Mörtsell (C) menar att kommunen vill skriva avtalet för att exploateringen nu är så mycket mindre än i de tidigare planerna.

– Omfattningen är så mycket mindre, det är en bråkdel av det som tidigare var tänkt att exploateras. Men jag vet att det finns starka uppfattningar kring denna fråga och det har jag respekt för.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
"Man vill inte bo i en villaförort" - hör mer om kritiken mot byggplanerna. Foto: SVT

Roland Johansson, byålderman i Hemavan, gav sin syn på saken i våras. Han tycker det är ohållbart att bygga boende vid vandringsleden Kungsleden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer