Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Storumans kommunchef och Migrationsverket om placeringen av flyktingarna i Hemavan Foto: Berno Jonsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Storumans kommun kritisk till placering av flyktingar i Hemavan

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har beslutat att placera 150 flyktingar från Ukraina på Högfjällshotellet i Hemavan. Storumans kommun känner sig överrumplade och anser att det finns bättre platser i kommunen för flyktingmottagande.

– Vi har bättre infrastruktur på andra ställen i kommunen, säger kommunchefen Peter Persson.

– När de plockar ut anläggningar borde de prata med kommunen först om vilka möjligheter till samhällsservice som finns, säger Peter Persson som är kommunchef i Storuman.

Sekretess sätter stopp

Men Maria Bergström som är chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Skellefteå menar att sekretessen sätter stopp för kommunikationen innan upphandlingen är slutförd.

– Jag kan förstå att Storumans kommun i det här fallet känner sig lite tagna på sängen, men vi följer de rutiner som är uppställda och ägarna av Högfjällshotellet uppfyller de kriterier vi ställer, säger Maria Bergström.

Förstår flyktingarna

Hon förstår också att flyktingarna känner sig utkastade i ödemark och önskar bättre samhällsservice.

– Ja, det förstår jag också men behövs det plats hos oss får de ta de platser som anvisas och det är ju lite överallt i landet, säger Maria Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet