I går riktade Vårdförbundet skarp kritik mot Storumans kommuns agerande på äldreboendet Tranan. Nu svarar kommunen på kritiken. Foto: SVT/Berno Jonsson

Storumans kommun slår tillbaka Vårdförbundets kritik: ”Inga sådana indikationer”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet kritiserade Storumans kommuns agerande under testningen av personal. Kommunen håller inte alls med och får uppbackning av Vårdförbundets förtroendevalda i Storuman, Maria Johansson.

– I väntan på provsvar, så länge man är symptomfri, så kan man vara på jobbet, säger hon.

Under måndagen riktade Vårdförbundet skarp kritik mot Storumans kommun. Man menade att kommunen borde ha låtit coronatestad personal utan symptom varit hemma från jobbet under tiden de väntade på provsvar.

– Personalen har testats för covid-19, men sedan tvingats att arbeta i väntan på provsvar, vilket inte är patientsäkert och helt oacceptabelt, sa Vårdförbundets Västerbottens ordförande Jenny Olsson under måndagen.

Men kommunen håller inte med, utan menar att ingen asymptomatisk ur personalen som testats för covid-19 skulle ha tvingats till jobbet under tiden de väntade på sina provsvar.

– Jag har inte fått några indikationer på att någon utan symptom skulle ha velat gå hem i väntan på provsvar. Tvärt om så finns det en anda här där folk sluter upp och vill hjälpa till, säger Patrik Nilsson, socialchef.

”Gått rätt till”

Maria Johansson, förtroendevald i Vårdförbundet i Storuman ställer sig på kommunens sida.

– Jag tycker man har agerat så gott man har kunnat. Man har följt de rekommendationer som funnits och har screenat en hel personalgrupp för att upptäcka potentiellt smittade som inte hade symptom. Men det var ingen som hade symptom och var på jobbet. I väntan på provsvar, så länge man är symptomfri, så kan man vara på jobbet, säger Maria Johansson till Sveriges radio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet