Foto: Privat

Svår bevisföring i nedskräpningsmål

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har svårt med bevisföring i mål med nedskräpning, oftast så krävs det att personen tas på bar gärning.

I och med den uppmärksammade nedskräpningen i Villanäs i Umeå så hittade hundägaren Jonas Rambrink ett namn på en av soporna. Men det är inte säkert att det hade räckt för att fälla någon säger kommuniktören Maria Jakobsson vid polisen.

– Det är klart att mycket pekar mot den persons post som hittas i soporna, men det räcker inte. Det kan teoretiskt vara någon som dumpat en annans skräp. Det krävs nästan att någon tar personen på bar gärning när skräpet dumpas, säger Marie Jakobsson.

Räknas som miljöbrott

När väl sopor och skräp dumpas så måste det utredas vad det är för typ av brott, om det är ett bar soppåsar med matrester och annat skräp så kan det räknas som nedskräpning men om det handlar om skräp som kan orsaka större skada på naturen som räknas det som miljöbrott.

– Ja den där bilen kan ju läcka olja eller så kan kylskåpen innehålla en farlig vätska för naturen. Det är ett allvarligt brott som tyvärr är väldigt lätt att komma undan med, säger Marie Jakobsson.

Om man stöter på nedskräpning så kan man antingen anmäla det till kommunen eller till polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.