”Vad är det som hänt som gör att hunden hamnar i den sitsen?” frågar sig Janina Pfalzer. Foto: SVT

Svenska Kennelklubben om dödliga hundattacken: ”Väldigt märkligt”

Uppdaterad
Publicerad

På Svenska Kennelklubben är man tagna av nyheten om att en kvinna avlidit efter att ha blivit attackerad av sin egen hund.

– En hund som måste attackera, det är den sista utvägen. Vad är det som hänt som gör att hunden hamnar i den sitsen, det är det jag tänker, säger pressansvariga Janina Pfalzer.

Att människor dör av hundattacker är relativt ovanligt. Enligt Socialstyrelsen har det skett nio dödsfall de senaste tio åren i landet, där biten eller angripen av hund är den underliggande dödsorsaken.

Ett av de mer uppmärksammade dödsfallet skedde år 2018 då en 15-årig pojke bets ihjäl i Ljusnarsbergs kommun.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

På Svenska Kennelklubben vill man betona hur viktigt det är med seriösa hunduppfödare, att hundarna mentaltestas och att de sedan säljs till rätt person.

– Att man själv blir attackerad är en liten risk. Hundägare är mest rädda för att deras hundar ska bli attackerade, det är en mer rimlig rädsla för det är mer sannolikt. Men det är hundägaren som har ansvaret och ska ha koll på vad hunden gör, säger Janina Pfalzer.

Vad säger du om det inträffade?

– Det är väldigt märkligt, det är svårt att säga vad som hänt. Vi vet inte vad hunden har för bakgrund, den kan vara sjuk och ha ont. I andra fall har hunden blivit illa behandlad och mår inte bra, säger Janina Pfalzer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

Mer i ämnet