Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Josef Alenius, vd för Lyckseleföretaget Texor som tillverkar produktionsutrustning till framför allt läkemedelsindustrin, om varför framtidstron är starkare i norr. Foto: SVT

Svenskt Näringsliv: Mörk prognos för företagen – men starkast framtidstro i norr

Publicerad

Företagen i landet ser mörkt på framtiden vad gäller försäljning och framtida investeringar. Men i Västerbotten och Norrbotten ser man lite ljusare på tillvaron.

– Man får nypa sig i armen kring det som händer i norra Sverige, säger Svenskt Näringslivs regionchef Mats Andersson.

I Svenskt Näringslivs nya konjunkturprognos målas en dyster bild upp. Enkätsvar från företagen runt om i landet visar att det bara var under finanskrisen år 2008 och under coronakrisen år 2020 som man haft en mer pessimistisk syn på framtiden.

Men i norr ser det lite annorlunda ut. Även om det finns en oro inför framtiden även här så gör de stora industrisatsningarna i norr att företagen är mindre pessimistiska här än på andra håll.

– Det är ingen överraskning att det finns framtidstro i länet, även om den i dag ligger långt under tidigare förväntningar på framtiden. Det investeras mycket och vi har en låg arbetslöshet som ger stark köpkraft, säger Svenskt Näringslivs regionchef Mats Andersson.

Ser ljust på kommande investeringar

I Västerbotten har 176 företag svarat på en enkät om hur situationen är just nu och på hur man ser på framtiden. Västerbotten sticker bland annat ut kring synen på framtida investeringar, där man ligger i topp i landet. Företagen i länet tror på en 6-procentig ökning – vilket alltså är i topp i landet, men ändå långt under var man brukar ligga.

Vad är det stora orosmolnet för företagen i länet?

– Det är vilken effekt de extremt höga elpriserna kommer att få för näringslivet och konsumenterna i länet. Det har vi inte riktigt känt av här än, säger Mats Andersson.

Företag han lyfter fram som går bra just nu är bland annat Maxmoduler och Kubly i Lycksele som tillverkar modulhus och Texor i Lycksele som tillverkar maskiner till läkemedelsindustrin, samt Stalon AB i Vilhelmina som tillverkar ljuddämpare. Även bemanningsföretaget Wikan personal i Skellefteå går bra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sven-Olov Daunfeldt svara på tre frågor kring företagens oro i klippet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.