Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilken fråga Sara Gille (SD) tycker är viktigast att driva i riksdagen. Foto: Moa Lindberg SVT

Sverigedemokraternas toppnamn i Västerbotten Sara Gille: ”Kampen mot hedersfrågor viktigast för mig”

Publicerad

Sara Gille har suttit i riksdagen för Sverigedemokraterna sedan fyra år tillbaka. Nu bor hon i Dorotea och är den Västerbottning som står högst upp på Sverigedemokraternas lista till riksdagsvalet. Viktigast för henne är kampen mot hedersfrågor.

Med bara drygt två veckor kvar till valet hoppade Jonas Andersson som var Västerbottens toppnamn för Sverigedemokraterna av. Nytt toppnamn för partiet från länet blev Sara Gille på plats nummer 55 på Sverigedemokraternas riksdagslista.

Hon är idag talesperson för hedersfrågor inom Sverigedemokraterna och vill se strängare straff på området.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

– Dit räknas till exempel könsstympning, omskärelse och kusinäktenskap. Jag vill att det införs en nationell statistik så att vi vet hur många fall det finns i landet, säger hon.

Nyinflyttad i Dorotea

Sara Gille (SD) bodde tidigare i Kramfors men bor sedan en tid tillbaka i Dorotea med sin familj.

Politikerna har själva fått välja plats för intervjun. Se vilken plats Sara Gille (SD) valde och vilken fråga som är viktigast för henne att driva i riksdagen, i videon.

SVT Nyheter Västerbotten intervjuar toppnamnen från Västerbotten till riksdagen. Varje dag i veckan publicerar vi två av kandidaterna.

Sara Gille

Ålder: 40 år

Bor: Dorotea

Bakgrund: Undersköterska

Inkomst: 69 852 kronor/månad (Inkomst av tjänst 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet