• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Maritza Calderon Cortez är en av nära 800 skadelidande som har stämt Boliden. Foto: SVT.

SVT tvingades lämna ut råmaterial från dokumentär

Dokumentärfilmen Blybarnen spelar en stor roll vid rättegången mellan byborna i Arica och gruvbolaget Boliden. Inför rättegången tvingades SVT lämna ut råmaterial från filmen.

Under förberedelsearbetet begärde företaget Arica Victims, som företräder byborna, att SVT skulle lämna ut filmat material som inte var med i filmen. SVT sa nej med hänvisning till att det handlar om känsligt material som kan skada SVT:s publicistiska verksamhet.

– SVT:s principiella hållning är att aldrig lämna ut programmaterial om det inte finns ett beslut i svensk domstol som tvingar oss till detta. Generellt har SVT också ett intresse av att begränsa utlämnande av osänt material som inte är avsett för publicering, säger Albert Svanberg, chef för avdelningen för programetik på Sveriges television.

”Antas ha betydelse som bevis”

SVT ålades av tingsrätten att lämna ut både oredigerat material, men också skriftliga översättningar av TV-produktionen. Skellefteå tingsrätt menade att uppgifter som Bolidens förre miljöchef Rolf Svedberg lämnade under inspelningen kan ”antas ha betydelse som bevis i vart fall för frågan om Boliden varit vårdslöst.”

Beslutet överklagades till hovrätten, men hovrätten beslutade att inte ta upp fallet och SVT tvingades alltså lämna ifrån sig materialet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet