Foto: Robert Tedestedt/SVT

Tvingas se sitt livsverk försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Brödfabriken i Hökmark nära Lövånger är Paul Halls livsverk. Den förre ägaren är kritisk till Fazer, som aviserat en nedläggning av bageriet.

I går eftermiddag aviserade Fazer att man planerar att lägga ner bageriet i Lövånger utanför Skellefteå där 60 anställda nu varslas och delar av verksamheten flyttas till Umeå istället.

Läs också: Facket: ”Vi lägger oss inte ner och dör”

Bageriet i Lövånger

Lövångerprofilen Paul Hall, som ägde bageriet åren mellan 1974-2002 innan han sålde det till Fazer, är djupt upprörd över gårdagens besked.

– Katastrof, säger Paul Hall om Fazers aviserade nedläggning av matbrödsbageriet i Lövånger.

Lyfte brödbakandet

Paul Hall anställdes som platschef för Nordbröd i Lövånger 1972. På den tiden bakades ljusugnsbröd för hand och verksamheten gick med förlust. När han sålde till den finländska koncernen Fazer 30 år senare var Lövångerbröd en automatiserad fabrik som sålde bröd för 40 miljoner kronor per år – med god vinst.

Läs också: ”Ett dråpslag för bygden”

– Produktiviteten är hög och personalomsättningen låg. Det är skandal att Fazer lägger ner fabriken. Och etiken är ytterst tveksam. Avvecklingen var nog planerad sedan länge, anser Paul Hall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bageriet i Lövånger

Mer i ämnet