Arbetsförmedlingens 100 jobb till Lycksele väntas sökas av både befintliga och inflyttande Lyckselebor, något som kan bli ett problem med det tunna lägenhetsutbudet. Foto: SVT

Få lägenheter lediga när 100 jobb ska tillsättas

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens 100 nya tjänster till Lycksele innebär att bostadsbristen nu blir en akut knäckfråga. Just nu ligger endast tio lediga lägenheter ute hos de större fastighetsbolagen – varav endast en hos det kommunala bolaget.

I höst accelererar arbetet i Lycksele inför de 100 nya jobb som ska tillsättas i och med etableringen av Arbetsförmedlingens nya kundtjänst på orten. Beskedet lämnade ett skimmer av glädje över staden, men arbete med bland annat att hitta lokaler men också eventuellt nya bostäder för de hundra personer som ska börja arbeta.

Hos de tre större privata fastighetsbolagen – Franklins, Ohlssons och Bra Bo, finns totalt nio lägenheter ute, och hos Lyckseles kommunala fastighetsbolag Lybo AB finns i slutet av juli bara en enda ledig lägenhet utannonserad.

– Det finns inte många lediga lägenheter idag, det är väldigt få vakanser, men exakt hur många vet jag inte. Säger jag tio så tar jag i, säger Leopold Oddvall (S), styrelseordförande vid Lybo AB.

LÄS MER: Snart inleds rekryteringen av hundra nya jobb

”Kommer det en stor anhopning kan det bli problem”

Enligt honom brukar det finnas ett antal lägenheter i ruljans i kommunen samtliga fastighetsbolag, både det kommunala men även privata, men som dock inte alltid finns synliga utåt när man söker lägenheter på fastighetsbolagens webbsidor.

Om det blir en anstormning av tillflyttande personer i höst, går det att täcka bostadsbehovet direkt?

– Inte på direkten. Men det finns säkert många som bor i Lycksele och har andra jobb som kommer söka jobben. Men sedan tar det ett par månader innan alla finns på plats eftersom rekryteringen sker successivt, säger Leopold Oddvall.

– Generellt för vår del i Lybo så har det varit efterfrågan efterfrågan, och de som hört av sig har alltid fått lägenhet. Men det är klart, kommer det en stor anhopning kan det bli problem givetvis. Men nu har det löpt på väldigt bra eftersom det ständigt är in och utflyttningar, säger han.

En ombyggnation i en befintlig fastighet med elva lägenheter ska påbörjas i september, och eventuellt elva till framöver.

LÄS MER: Vill locka tillbaka hemvändare – erbjuder 100 jobb

Kommunalrådet: Svåraste utmaningen

Lilly Bäcklund (S), kommunalråd i Lycksele, menar att bristen på bostäder i Lycksele är ett stort problem.

– Det är den svåra utmaningen, kanske den största, att hitta lösningar till. Vi har sagt nu ett tag att vi har bostadbrist, säger hon.

Förhoppningen är att folk som redan nu är Lyckselebor kommer söka en del av de 100 jobben.

– Vi kan bara spekulera, men Lycksele kommer nog få en rörlighet runt de befintliga personer som jobbar i centrala Lycksele, men även som har pendlingsavstånd. De kanske inte behöver en bostad i ett första skede, men är därför som vi nu med stor nyfikenhet inväntar det definitiva beskedet kring Köpmannen, säger Bäcklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.