Polisen fick släpa ut folk och spärra av kulturhuset i Umeå under Sverigedemokraternas möte. Foto: SVT

Tog strypgrepp på polis – under protester mot SD

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern döms till två månaders fängelse för våld mot tjänsteman. Det var i samband med Sverigedemokraternas möte på Väven i Umeå som mannen hoppade på en polis.

Händelsen inträffade för lite mindre än ett år sedan när Sverigedemokraterna hade ett möte inne på Väven i Umeå. På platsen befann sig också motståndare till partiet, därav polisens närvaro.

I förhör berättar polisen att det var förhållandevis lugnt på platsen men att flera personer fick avlägsnas. I samband med att målsägande tillsammans med sin kollega förde bort en arg kvinna blev han påhoppad bakifrån av mannen i 30-årsåldern.

Polismannen kände hur mannen korkade tag runt hans hals i ett strypgrepp, han tappade balansen av tyngden och de båda landade framstupa på marken. Av angreppet fick han ett skrapmärke på benet och rodnad och ömhet i nacken.

Hängde på polisens rygg som ”en säck mjöl”

Den tilltalade har förnekat brott då han delvis saknar minnesbilder från händelsen. Han berättar i förhör att han kände ”redig ilska” när han såg kvinnan och att han hängde som ”säck mjöl” på ryggen på en polis. Han menar att han inte haft för avsikt att skada någon.

Tingsrätten finner dock mannen skyldig då han helt oprovocerat hoppat på polisen och därmed hindrat dennes myndighetsutövning och döms därför till två månaders fängelse för våld mot tjänsteman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer