Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisman utsatt för strypgrepp

Uppdaterad
Publicerad

En polisman blev påhoppad bakifrån och blev utsatt för strypgrepp från en av demonstranterna vid Sverigedemokraternas möte igår. Nu kräver centerpartisten Sven-Olov Edvinsson att de hotfullaste demonstranterna ska be om ursäkt.

Han menar att det framför allt var medlemmar från Ung Vänster och Vänsterpartiet som deltog och stöttade de hårdföra demonstranaterna.

– Jag kan bekräfta att polismannen blev utsatt för det här strypgreppet. Det misstänkta brottet rubriceras som våld mot tjänsteman och främjande av flykt, säger jourhavande förundersökningsledare David Helgesson till SVT.

Kräver ursäkt

Vänsterpartiets ungdomsorganisation Ung Vänster var några av de som stod längst fram i ledet vid de ljudliga demonstrationerna inne i Väven i anslutning till lokalen där Sverigedemokraterna skulle ha sitt möte i gårkväll.

Nu kräver Centerpartiets Sven-Olov Edvinsson att demonstanterna ska be om ursäkt.

– Det är mötesfrihet. Sedan uppstår det någonting efteråt som stör mötet och man saboterar brandlarmet, vilket är uppenbart att det är en del av problemet. Då tycker jag att det här blev fel och en ursäkt är ett sätt att säga att vi skulle inte ha stört mötesfriheten, säger Sven-Olov Edvinsson (C).

Men Vänsterpartiets gruppledare menar att det här var en fredlig demonstration med ett budskap som Vänsterpartiet står bakom.

– Personer som beter sig illa kan givetvis be om ursäkt, men i det här fallet handlade det inte om varken Vänsterpartister eller personer från Ung Vänster som polisen släpade ut. Jag vet att Ung Vänster skanderade högljutt men på ett fredligt sätt, säger Ulrika Edman (V).

Lokalerna utrymdes

Brandlarmet på en undanskymd plats inne i biblioteket löstes ut. Sverigedemokraternas möte avbröts och lokalerna utrymdes. Enligt brandförsvaret var det falskt larm. Flera bedömare menar att det gjordes för att omöjliggöra Sverigedemokraternas möte.

Sven-Olov Edvinsson tycker inte att det är för drastiskt att kräva en ursäkt från demonstranterna.

– Jag tycker det vore ett rakt snabbt och effektivt sätt att säga ”Ursäkta att vi störde mötet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-mötet i Umeå

Mer i ämnet