Flera misstänkta sexofredanden ska ha skett i publikhavet. Foto: SVT.

Tolv anmälda sexofredanden under festival

Uppdaterad
Publicerad

Tolv anmälningar om sexuella ofredanden. Det är den mörka siffran efter helgens Trästockfestival i Skellefteå. Bara i hälften av fallen finns misstänkta gärningsmän.

Förra året gjordes endast en anmälan om sexuellt ofredande under Trästockfestivalen. I år är siffran betydligt högre.

Polisen har tagit emot totalt tolv anmälningar under den gångna helgen, varav elva ska ha skett inom festivalområdet.

– I många fall är det flera personer som samarbetat, säger Mattias Brandt, stationsbefäl vid polisen i Umeå.

Blev omringad

Bland annat ska en tjej blivit omringad av ett flertal killar som tagit på henne.

Flera av övergreppen ska även ha skett under konserter.

– Vi har en anmälan där vi har en identifierad gärningsman som stuckit en hand under målsägandes kjol, säger Mattias Brandt.

En annan tjej ska ha blivit tagen på rumpan.

Saknas misstänkta i hälften av fallen

I endast sex av fallen, alltså hälften av anmälningarna, finns misstänkta gärningsmän. I resterande fall saknas misstänkta.

Varför har ni inte kunnat gripa fler?

– I de flesta fall har vi inte kunnat nå dem, det som komplicerar det hela är att det ofta är många och då vet man inte vem som gjort vad. Ofta kan målsägande också ha svårt att i efterhand klargöra vem som gjort vad, säger Mattias Brandt vid polisen.

Fyra frihetsberövade

Totalt fyra personer har frihetsberövats under helgen. Två av dem har stuttit anhållna, två har varit gripna. Alla försattes på fri fot men misstankarna kvarstår.

I ett av fallen finns två skäligen misstänkta som inte varit frihetsberövade. Det är en man och en kvinna som tagit på målsägandes könsdelar på ett integritetskränkande sätt.

”Fått sin festivalupplevelse förstörd”

Nils Andrén, festivalgeneral på Trästockfestivalen, beklagar sig över de ofredanden som skett på festivalen:

– Det är jättetråkigt att folk fått sin festivalupplevelse förstörd, och att de kan påverkas av det även vidare i livet, säger Nils Andrén, och forsätter:

– Samtidigt är det också bra att det anmäls så att polisen kan göra sitt arbete med att motverka det här.

Lyfte frågan

Trästockfestivalen satsade hårt i år på att lyfta frågan om sexofredanden, bland annat genom ett panelsamtal om manlighet.

– Vi trodde inte att ett panelsamtal skulle förändra världen i ett steg, utan det är en process som hela samhället står inför. Om vi hjälps åt kan det gå betydligt snabbare än det gjort hittills, säger Nils Andrén.

Har ni hunit prata om ni kan göra något annorlunda nästa år?

– Nej, bara att jobba vidare. Det som var positivt var att Nattskiftet var på plats i år med bra kunskap och andra infallsvinklar än polis och vakter, så de kompletterar varandra ganska bra. Man skulle kunna ha mer personal nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.