Ristin håller i sin lillasyster Ella. Ingen av dem föddes på BB. Foto: Privat

Har fött barn tre gånger – men aldrig hunnit till BB

Uppdaterad
Publicerad

Ingen förlossning är den andra lik, men de flesta föder sina barn på sjukhus. Dock inte Trude Kristoffersson Westgaard. Hon har tre barn och alla tre föddes innan de kom fram till sjukhuset.

Man kan nästan inte tro att det är sant. Men Trude Kristoffersson Westgaard från Borgafjäll har aldrig hunnit in till sjukhuset i Lycksele inför sina förlossningar. 

Hon berättar hur hon inför första barnet förberedde sig väl och de hade ju hört att de åkt in i god tid. Men de kom inte längre än de elva milen till Dorotea innan de insåg att det inte var någon idé att åka vidare mot sjukhuset i Lycksele. Dottern Ristin föddes i sjukstugan i Dorotea.

– Det var snöstorm trots att det var i maj och vägen var väldigt dålig. Men det gick ju bra efter omständigheterna. 

Läs berättelserna: Mammorna som fött i bilen

Födde på kontoret

Sedan var det dags två år senare igen. Och det var samma sak då. Trude Krisoffersson Westgaard kom inte längre än till Dorotea den här gången heller. 

– Det andra barnet kom inne på barnmorskans kontor, det gick jädrigt snabbt. Det var bara barnmorskan, jag och gubben. Det var bara att köra och lägga sig ner någonstans, säger hon och skrattar. 

Foto: Privat

”Det var bara att låta det hända”

Trude Kristoffersson Westgaard kan så här i efterhand minnas händelserna med ett leende. Men när det väl skedde var det blodigt allvar. 

– Det är absolut ingen kul situation att vara i, säger hon eftertänksamt.

När det tredje och sista barnet kom var det nästan så att de hann ända fram.  

– Det var inge kul att ligga i ambulansen med värkar och försöka hålla igen till dess att barnmorskan skulle kliva på i Åsele. 

Läs även: Det är riskerna med att föda hemma

Men barnmorskan behövde aldrig kliva på ambulansen. För i Åsele insåg de att det inte var någon idé att köra vidare de nio milen mot Lycksele. Så nu fick Trude föda på sjukstugan i Åsele. 

Hur tänkte du när du insåg att du inte skulle hinna till sjukhuset? 

– Jag tänkte att det var bara att försöka andas och låta det hända och inte hetsa upp sig, avslutar Trude Kristoffersson Westgaard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.