Foto: SVT

Turism trumfade äggskydd

Uppdaterad
Publicerad

Det var påtryckningar från företagare i trakten som såg till att Stekenjokk hölls öppet i år.

Kalfjället vid Stekenjokk har sedan ifjol skyddats mot äggplundrare, det efter att 10 000-tals ägg stulits från ett 30-tal fågelarter.

I år har de båda länen Västerbotten och Jämtland fattat olika beslut beträffande inrättande av såkallade tillfälliga naturskyddsområden.

Äggplundring i Stekenjokk 2015

Krav från företagare

Anledningen enligt Björn Jonsson, chef vid länsstyrelsens naturvårdsenhet i Västerbotten, är att många hört av sig och legat på för att fjället ska vara öppet för turister.

– Vi menar att vi med hjälp av naturbevakare och polis ändå ganska väl kan bevaka de bilar som kör upp till Stekenjokk, menar han.

På Jämtlandssidan däremot håller man liksom ifjol strikt på förbudet som innebär att folk under juni månad inte får beträda området.

– Företagarna i Stora Blåsjön och områdena omkring är införstådda med att fågelarterna bäst bevaras genom att vi stoppar folk från att kunna plundra genom förbud att lämna vägbanan, säger Hanna Wallén naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

Förlorade inkomster

Småföretagare i Kultsjön hade efter fjolårets restriktioner invändningar, framför allt när det gällde information:

– Vi förlorade omkring hälften av av våra intäkter på grund av det ”stängda” fjället där turister annars kunnat vandra och fiska och vi är kritiska mot hur lite information vi som drabbades så hårt fick av länsstyrelsen, säger Eija Rossi, företagare i Klimfjäll.

Hon har full förståelse för att man behövt införa förbud med kort varsel men menar att länsstyrelsen borde se till företagare som livnär sig här och att informationen är viktigt för de gäster som planerar att semestra i området.

Öppnar igen

Från och med 1 juli är hela fjället åter öppet då häckningsperioden är över för i år. Det är ännu oklart om det kommer att inrättas tillträdesförbud nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggplundring i Stekenjokk 2015

Mer i ämnet