Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åza Hortell, områdeschef vuxenutbildning, och Pontus Clarin, områdeschef gymnasieskola, berättar att Umeå kommun följer regeringens rekommendationer. Foto: SVT

Umeå kommun inför distansstudier från onsdag

Uppdaterad
Publicerad
Umeå kommun följer regeringens rekommendation att elever inom gymnasieskolan, vuxenutbildningen och yrkeshögskolan inte ska ha undervisning på skolorna. Gymnasieeleverna kommer att från och med onsdag 18 mars undervisas på distans. Vuxenutbildningen kommer att bedrivas på distans i den takt som de tekniska lösningarna tillåter. Totalt 4 500 elever berörs.

Undervisningen ska ske via lärplattformen Lärum, undantaget för gymnasiesärskolan som fortsätter sin undervisning som vanligt.

Vuxenutbildningarna kommer att övergå till distansundervisning i den mån det är tekniskt möjligt.

– Eleverna kommer att få information av sin rektor/utbildningsledare om hur det kommer att fungera på respektive utbildning, säger Åza Hortell, områdeschef vuxenutbildning i ett pressmeddelande.

3 500 gymnasieelever berörs av beslutet, och runt 1 000 elever på komvux och SFI.

”Distans är inte ledigt”

Elever som behöver teknisk support, inte har de tekniska förutsättningarna för att studera på distans eller behöver böcker får komma till skolan.

– Vi påminner om att situationen är speciell och kommer kräva större ansvarstagande från alla. Elever som har distansstudier är inte lediga och vi vill understryka vikten av att eleverna håller sig hemma och tar del av sin undervisning, säger Pontus Clarin, områdeschef gymnasieskola, i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet