Alexander Rönnlund från Umeå hamnade mitt i skalvet på Kos igår kväll. Foto: Privat

Dalenspelaren Alexander: ”Folk skrek i korridorerna”

Uppdaterad
Publicerad

En svensk är rapporterad död och hundratals svenskar sitter fast på turistorter i jordskalvsdrabbade Turkiet och Grekland. Elitinnebandyspelaren Alexander Rönnlund från Umeå hade just landat på drabbade ön Kos när skalvet kom.

Umeåbon Alexander Rönnlund, 22 år gammal, befinner sig just nu på den grekiska ön Kos. Han och hans sambo hade precis landat på turistön och lagt sig på hotellet under torsdagskvällen när marken under dem började skaka.

– Vi vaknade av att det vibrerade kraftigt i huset, så det var bara att försöka vänta ut skalvet och sedan ta sig ut. Vi hörde folk som sprang inne på hotellet och skrek i korridorerna, det var bara att ta sig ut på vägen, men det var fullt med vatten på vägen också, berättar Alexander, som till vardags spelar innebandy i superligalaget IBK Dalen och är på semester.

Jordskalv vid Egeiska havet

”Många var rädda och grät”

Jordskalven som rasade i Turkiet och Grekland hade en magnitud på 6,7 på richterskalan. På bargatan på Kos har flera byggnader rasat och vatten flödade in över gatorna på turiststråket. Under natten följde också ett flertal efterskalv.

Under morgonen gick Alexander runt bland de rasade byggnaderna och skadade gatorna på bargatan i Kos. Foto: Privat

– Efter första skalvet kom det ett till direkt efteråt som var rejält. Det var obehagligt. Sedan kom ett 20-tal efterskalv som kändes ganska ordentligt som höll i sig fram till sextiden imorse, säger Alexander som berättar att sällskapet tvingades stanna utomhus hela natten för att hålla sig i säkerhet för eventuella nya skalv.

– Många var rädda och grät. Sedan tog det inte lång tid innan man hörde mycket sirener, både polis och ambulanser körde på ordentligt.

LÄS MER: Gör så här om du är på plats i de drabbade områdena

Bargatan värst drabbad

Under morgonen har sällskapet hållit sig på stranden där de känner sig säkra. Bargatan som ligger två kvarter bort från Alexander Rönnlunds hotell – där de flesta turister rör sig –  är värst drabbad.

Foto: Privat

– Flera personer var fast i byggnader där och jag hörde att ett dansgolv på en bar hade spruckit av skalvet, säger han.

Informationen om att en svensk är bland de hittills bekräftade två döda personerna nådde Alexander först under morgonen.

– Så fruktansvärt tråkigt. Man satte sig i säkerhet på Facebooks funktion ganska snabbt när man visste att det hade lugnat ner sig och sedan hörde man av sig till morsan, farsan och syskonen så de snabbt fick vet att man lever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordskalv vid Egeiska havet

Mer i ämnet