Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi måste bromsa insjuknandegraden” – hör Umeåforskaren om coronavirusets spridning Foto: Anders Öhlund, SVT

Umeåforskare vill se hårdare tag för att minska smittspridning av corona

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid bland annat Umeå universitet skriver i Läkartidningen att Folkhälsomyndigheten bör ta uppdraget att minska smittspridningen och därmed förhindra nya fall av coronaviruset på större allvar. Fler förseningar och chansningar kan få ödesdigra effekter på folkhälsan i Sverige, skriver forskarna.

Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet, skriver tillsammans med bland annat Fredrik Elgh och Henrik Sjödin vid Umeå universitet att läget med coronaviruset nu liknar en pandemi.

Coronaviruset visar större överförbarhet än säsongsinfluensa. Samtidigt förefaller även dödligheten bli betydligt högre, särskilt bland äldre.

”Vi har en möjlighet att begränsa antalet insjuknande”

Rocklöv tycker också att Folkhälsomyndigheten bör ompröva sin strategi och att Sverige bör ta efter Storbritannien. Där har man hittills upptäckt ungefär lika många fall som i Sverige. Men där försöker myndigheterna bromsa smittspridningen även genom att förhindra stora folksamlingar, uppmanar till minskat resande och stänger ned skolor och vårdinrättningar om personal misstänks ha smittats.

Hur många fall kan det bli Västerbotten om det utvecklar sig vidare nu?

– Om man räknar på det utan interventioner och utan att vi gör något kanske vi får en insjuknandegrad på 50-70 procent. Vi har en möjlighet att begränsa antalet insjuknande i det långa loppet än. Vi måste göra det och bromsa antalet fall och insjuknandegraden.

Under tisdagseftermiddagen meddelande Folkhälsomyndigheten att man höjer risken för spridning av corona i Sverige till ”mycket hög”.  Det är den högsta nivån.

”Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta”, skriver myndigheten på sin sajt.

Du kan också följa SVT:s direktrapportering om coronaviruset här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet