Foto: Mattias Pettersson, Umeå universitet

Umeåforskare har hittat ny antibiotika – kan döda svårbekämpade bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Bakteriers motståndskraft mot antibiotika är ett stort hot mot människors hälsa – i klass med klimathotet.

Nu har forskare på Umeå universitet hittat en ny sorts antibiotika som kan döda svårbekämpade bakterier.

– Antibiotikaresistens är ett världsproblem som inte är löst. Vi hoppas att den här upptäckten kan göra skillnad, säger Umeåforskaren Fredrik Almqvist.

Fredrik Almqvist är professor vid Kemiska institutionen vid Umeå universitet. I en artikel i vetenskapliga tidskriften PNAS presenterar han och kollegorna den nya antibiotikan.

– Vi har forskat flera år och nu har vi lyckats utveckla en ny typ av antibiotika som slår bra på den här sortens bakterier, säger Almqvist.

Forskaren: ”Ett genombrott”

Studierna har gjorts vid Umeå universitet och Washington university i St. Louis och resultatet anses vara viktigt i kampen mot farliga baktierier. Enligt studierna är antibiotikan effektiv på egen hand, men ännu bättre ihop med redan existerande antibiotika.

– Det är ett genombrott. Nu vill vi fortsätta att utveckla ännu mer. Som kemist vill man skapa substanser som blir bättre och bättre.

Hur viktigt är det att vi får fram ett nytt antibiotika?

– Jag vill inte skrämma folk för mycket, men antibiotikaresistens är allvarligt. Det är ett måste för att vi ska kunna bedriva modern sjukvård.

Cancerbehandling och kirurgi är exempel på vård som inte skulle kunna genomföras utan välfungerande antibiotika.

– Vi tar för givet att antibiotikan ska finnas där, men det är ett världsproblem. WHO har listats det i nivå med klimathotet. Problemet med antibiotikaresistens måste lösas, säger Fredrik Almqvist.

”Hoppas kunna rädda någon”

Och det har ni löst nu?

– Vi har inte löst det helt. Men det krävs alternativ till dagens antibiotika, det finns inget som inte är värt att testa. Om vi får fram en ny klass av antibiotika så köper vi oss tid. Vi håller redan nu på att förbättra det.

– Det här en en grej som kittlar såklart. Förhoppningen är att vår antibiotika kan rädda någon i alla fall. Det är det som driver oss forskare, att göra upptäckter som kan göra skillnad. Förhoppningen är att det når patienterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.