Foto: SVT

Umeåprofessorn säger emot Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson (SD) kopplade samman gamla som svälter i äldreomsorgen och kostnader för asylsökande. Professor Yngve Gustafson, som forskat om näringsbristen bland gamla, dömer ut Åkessons uttalanden.

I SVT:s partiledarutfrågning med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, försökte Åkesson koppla ihop kostnaden för asylinvandring och missförhållanden inom äldrevården. Han hänvisade till forskning som bland annat togs upp i SVT:s dokumentär Sveriges bästa äldreboende – ett år senare, som visar på att 15.000 gamla riskerar att dö av näringsbrist.

Men geriatrikprofessorn som står bakom forskningen, Yngve Gustafson från Umeå, säger att Jimmie Åkessons (SD) uttalanden visar på okunskap om hur äldrevården fungerar.

– Att en minskad invandring på något sätt skulle leda till en bättre äldreomsorg, den kopplingen kan jag inte på något sätt se, säger Gustafson till Svenska dagbladet.

Näringsbristen som så många gamla lider handlar inte främst om brist på pengar utan om bristande kunskaper, övermedicinering, med mera. Yngve Gustafson påpekar också att många invandrare jobbar inom den svenska äldreomsorgen.

– Vår äldreomsorg skulle totalt haverera om vi inte hade invandrarna, det är de som har räddat svensk äldreomsorg, säger han till SvD.

Uppdatering 1 september 2015: Den här artikeln skrevs i augusti 2014, och har börjat spridas igen. Var medveten om det! / SVT Nyheter Västerbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD i Västerbotten

Mer i ämnet