Om Kristina Nåvall inte självmant avsäger sig sin kandidatur riskerar hon att bli utesluten ur Sverigedemokraterna. Foto: SVT arkiv

SD-topp hoppar av efter nätkommentarer

Uppdaterad
Publicerad

Kristina Nåvall som står som nummer ett på Sverigedemokraternas valsedel i Lycksele har av partiet uppmanats att avsäga sig sin kandidatur.

– Ja, de uppmanade mig att kliva av så jag kliver av som kandidat både i kommun och landsting, säger Kristina Nåvall.

Expressen har idag publicerat uppgifter om Nåvall. Hon ska bland annat ha skrivit att Islam är djävulens religion på sajten Avpixlat.

Hon ska också ha skrivit ”Det är nästan så att jag hoppas att dom som besöker Eurovision 2013 i Malmö får en rejäl ”kulturberikning” rån, misshandel, skottlossning, våldtäkter.....ja besökarna till Eurovisionen i Malmö borde få känna på verkligheten i Sverige. Tråkigt att behöva skriva så här, men tyvärr så behöver folket få veta sanningen om vad som egentligen sker i det här landet.” enligt Expressen.

SD i Västerbotten

Kliver av självmant

– Vi har fått en del uppgifter av Expressen. Det handlar om ganska många olika kommentarer, bland annat om hur hon värderar människor. Hon önskar att otrevliga saker ska hända olika människor. Det här hör inte hemma i vår politik eller i vårt parti, säger Martin Kinnunen, presstalesman på Sverigedemokraterna.

Nu väljer hon alltså att kliva av självmant. Hade hon inte gjort det så skulle medlemsutskottet att förorda partistyrelsen att ta beslut om uteslutning.

Citatet från Expressen om att islam är djävulens religion förklarar Kristina Nåvall så här:

– Man kan ju skriva mycket. Tänk dig själv att man har sett någon som fick halsen avskuren. Vad tänker man då av den anledningen – att de har fel religion. Om du ser någon ko som de skär halsen av för halalslakt då finns en risk att man skriver så där.

Har du skrivit något mer?

– Jag ska säga som det är. Jag har ingen aning om vad Expressen hittar på, jag har noll koll. Jag vet inte.

Brukar du skriva på de här sidorna som de har tittat på?

– Det här är flera år sedan. De gräver långt bak då jag inte ens var medlem i SD, säger Kristina Nåvall till SVT:s Västerbottensnytt.

Står för det hon skrivit

Varför kliver du av som kandidat?

– Därför att det inte är lämpligt att uttrycka sig så att Islam är djävulens religion till exempel. Det får man inte säga.

Men tycker du det?

– I vissa avseenden ja.

Petter Nilsson, ordförande för Sverigedemokraterna Västerbotten har inte blivit informerad när Västerbottensnytt får kontakt med honom.

– Jag har precis förstått att det här har hänt, men jag har inte fått någon information från vår informationsavdelning, säger Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD i Västerbotten

Mer i ämnet