Se delar av debatten i SVT:s Agenda Foto: SVT.

Umeåprofessorns hårda ord i tv: ”Extrem vanvård”

Uppdaterad
Publicerad

Yngve Gustafson som är professor i geriatrik vid Umeå universitet är djupt oroad över vilken vård som sjuka äldre får på äldreboenden under coronapandemin. I vissa fall sätts det in palliativ vård, vård i livets slutskede, utan att anhöriga är underrättade eller att läkaren ens träffat patienten.

– Ibland vill man råda anhöriga att polisanmäla, det är extrem vanvård, säger Yngve Gustafson.

I SVT:s Agenda under söndagskvällen blev debatten stundtals het mellan Yngve Gustafson och Thomas Lindén som är avdelningschef på Socialstyrelsen.

I flera medier har Yngve Gustafson liknat den palliativa vården vid aktiv dödshjälp, något som Thomas Lindén vänder sig mot.

Coronaviruset i Västerbotten

– Överlag är äldrevården bra i Sverige. Att likna vården vid dödhjälp är att tappa proportionen i debatten, säger Thomas Lindén.

Men Yngve Gustafson står fast vid sin kritik.

– Jag har uttryckt mig provocerande för att få reaktioner från chefer och ministrar. Och det har börjat röra på sig, säger han till SVT Västerbotten.

I klippet ovan kan du se en bit av debatten i SVT:s Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet