Åza Hortell biträdande gymnasiechef i Umeå kommun. Foto: SVT

Utredning gjordes – vill inte berätta om den

Uppdaterad
Publicerad

Redan för fyra år sen påpekade Skolinspektionen att arbetet runt kränkande behandlingar inte fungerade – och behövde förbättras.

Förra veckan uppmärksammades Dragonskolan i Umeå efter att elever som utsatts för kränkande behandling inte togs på allvar av skolan.

- Vi kan konstatera, nu när det här har kommit fram, att vi inte nått ända fram utan det behövs göra mer, säger Åza Hortell biträdande gymnasiechef i Umeå kommun.

sexuella trakasserier på skolor

Personal skyldiga att anmäla

Enligt skollagen så är personal som får kännedom om att en elev anses sig ha blivit kränkt skyldig att anmäla det till rektor som i sin tur anmäler till huvudmannen, i det här fallet är det Umeå kommun.

Sedan ska ärendet utredas och en sådan utredning gjordes också i våras när de elever som nu valt att berätta sin historia, vände sig till rektorn.

Men exakt vad den utredningen ledde till vill varken skolan eller kommunen gå in på.

- Det beror helt på vad som framkommer i anmälan, oftast så blir elevhälsan inblandad, man träffar alla involverade och alla får ge sin syn på saken, säger Åza Hortell.

Rektors agerande strider mot lagen

Men att elever möts från en rektor med inställningen att ”orkar ni verkligen göra en grej av det här”, det strider tvärt emot vad skollagen säger att man ska göra.

- Jag tänker att om en elev uppfattar att man inte blir lyssnad på så är det yttersta man kan göra att anmäla till skolinspektionen och det välkomnar vi, säger Åza Hortell biträdande gymnasiechef i Umeå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

sexuella trakasserier på skolor

Mer i ämnet