Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har tackat bestämt nej” – hör pensionärerna och verksamhetschefen i klippet. Foto: Anna Bergman/SVT

Sysslolös vaccinpersonal nobbar Region Västerbottens jobberbjudande: ”Ett stressigt arbete”

Uppdaterad
Publicerad

Få väljer att vaccinera sig mot covid-19 i Västerbotten och vaccinpersonalen har fått lite att göra. Men när de tillfrågas om att istället hoppa in och jobba på vårdcentraler och sjukhus där det just nu råder personalbrist så är svaret nej.

– Vi har frågat de flesta om de vill hjälpa, men de har ingen lust, säger vaccinsamordnaren Ronny Lestander.

Just nu är det stor brist på vårdpersonal inom regionen, vårdköerna växer och vårdplatser har också tvingats stänga. I oktober var upp till hälften av vårdplatserna stängda på vissa avdelningar på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Enligt vaccinsamordnaren Ronny Lestander består vaccinpersonalen till 95 procent av pensionärer. Regionen har frågat över 100 av dem om de kunde hoppa in och jobba extra, men fått nobben.

– De säger att de vill jobba mer, men inte på vårdcentral eller sjukhus. Ingen vill in i vårdflödet. Man vill fokusera på en sak och känner inte att man har kompetens. De säger att de är för gamla och inte orkar eller vill göra annat, säger Ronny Lestander.

Tackar bestämt nej

Pensionären Gunnar Quick, som just nu extraknäcker som vaccinatör, har fått förfrågan om att jobba på Norrlands universitetssjukhus av både regionen och bemanningsbolag.

– Jag har tackat bestämt nej. Det är ett stressigare arbete att vara på sjukhuset och ha hand om många patienter samtidigt, säger han.

I videon hör du hur vaccinatörerna resonerar och vad Carola Degerman, verksamhetschef inom primärvård nord, tror det svala intresset beror på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter