Kort innan mordförsöket på Röbäck i Umeå vaknade en kvinna som bor intill brottsplatsen av att en främmande knivbeväpnad man stod i vardagsrummet. Foto: Frida Wengberg/SVT

Väcktes av främmande man med kniv strax innan mordförsöket i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna på Röbäck i Umeå vaknade på onsdagsmorgonen av att en knivbeväpnad man stod i vardagsrummet.

Hon jagade ut mannen och hittade sedan sin granne skadad på marken utanför bostaden. Polisen utreder händelsen som mordförsök.

– Det såg inte bra ut, man såg att han hade blivit stucken, säger hon till SVT.

Det var klockan 05:36 som polisen fick in larmet om våldsdådet på Röbäck i Umeå. SVT Nyheter har varit i kontakt med en kvinna som blev vittne till händelsen.

Kvinna som bor intill brottsplatsen väcktes av att en främmande man med kniv stod i hennes vardagsrum.

Mordförsöket i Röbäck

– Jag hade somnat på soffan framför tv:n och vaknade till och såg en främmande karl med kniv, jag bara hoppade upp och jagade ut honom. Sambon sa att jag skrek något men jag minns inte, hade bara ett sånt adrenalinpåslag. Sen gick allt väldigt snabbt, säger hon.

Flera personer

Mannen ska enligt kvinnan tagit sig in i hennes lägenhet genom en öppen altandörr. När hon larmat polisen så upptäckte hon att han hade sällskap utanför huset.

– Jag såg fyra män och sen en chaufför, två av dem bar varseljackor men de hade huvtröjor på sig så jag såg inte hur de såg ut. De körde iväg i en silvrig bil utan registreringsskylt.

”Hade blivit stucken”

När männen försvunnit upptäckte kvinnan sin granne skadad på marken.

– Det såg inte bra ut, man såg att han hade blivit stucken men han var vid medvetande.

Kvinnan uppger att hon inte upplevde männen som hotfulla mot henne och hon tror inte att syftet var att stjäla något. Men hon är märkbart skärrad efter händelsen.

– Det känns overkligt. Så konstigt och sjukt obehagligt. Jag kommer aldrig våga somna på soffan igen eller ha altandörren öppen.

Teorin: Gick fel

Polisens teori är att de som nu misstänks för mordförsöket helt enkelt först gick fel.

– Det är olyckligt. Jag tror att de kriminella som var där för en uppgörelse helt enkelt tog fel lägenhet. Det är något vi håller på att utreda och kontrollera, säger Fredrik Jeppsson, biträdande polisområdeschef i Umeå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef, om skadeläget och utredningen. Foto: Frida Wengberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsöket i Röbäck

Mer i ämnet