Det är mycket bevis som läggs fram för hovrätten i Vapsten-målet. Två dagar har avsatts för att spela upp gamla tingsrättsförhör. (Arkivbild.) Foto: SVT

Vapstensmålet – båda parter överklagar

Uppdaterad
Publicerad

Det omtvistade Vapstensmålet där tingsrätten för första gången prövat rättigheterna till renskötsel mellan två grupper inom samma område slutar med att båda parter nu överklagar till hovrätten.

Lycksele tingrätts dom i Vapstensmålet slog fast att Vapstens lappby och Vapstens sameby ska ha gemensam renskötselsrätt inom området. Men det innebär inte att parterna gräver ner stridsyxqan, istället vill båda sidor få en prövning i övre Norrlands hovrätt.

Det är ännu inte fastslaget när nästa instans tar vid. Något konkret om hur de båda parterna i framtiden ska samsas inom området togs inte upp av tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vapstenmålet

Mer i ämnet