Foto: SVT/TT, Fredrik Sandberg

Vårdanställda i Skellefteå erbjuds 30 000 kronor – om de flyttar semester

Publicerad

Skellefteå kommun har svårt att hitta vårdpersonal i sommar. Därför erbjuder man nu 30 000 kronor i bonus till vissa anställda som flyttar sin semester.

– Vi hoppas att de här åtgärderna ska räcka för att säkra sommarens bemanning, säger Camilla Lindström, HR-chef på socialkontoret i Skellefteå kommun.

Sommaren 2022 kan bli extra tuff för vård- och omsorgen i Skellefteå kommun när verksamheter i kommunen skriker efter arbetskraft. Just i år ser man en trend att färre har sökt sig till vårdarbeten.  

– Vi har sett ett lägre inflöde på sökande än tidigare år och vi tror det kommer vara svårt här i Skellefteå. Det här kommer vara en av våra viktigaste och största utmaningar, säger Camilla Lindström, HR-chef på socialkontoret i Skellefteå kommun. 

Kan få 30 000 kronor i ersättning

Det är fler kommuner som har samma problem. Tidigare har Umeå kommun försökt att locka sjuksköterskor med bonus och gratis boende.

Skellefteå kommun försöker nu säkra sommarens bemanning genom att erbjuda anställda i ansträngda verksamheter en bonus – om de väljer att flytta semestern.

Anställda som flyttar hela semestern erbjuds 30 000 kronor extra, och de som flyttar halva semestern erbjuds 15 000 kronor.

Deltidsarbetare kan också få extra semesterersättning och vikarier erbjuds också bonusar.

– Vi hoppas att de här åtgärderna ska räcka för att säkra sommarens bemanning, säger Camilla Lindström.

Kommunal positiva men vill se tydlighet

Fackförbundet Kommunal är positiva till erbjudande men uppmanar till tydlighet från arbetsgivare för vad som gäller för respektive anställd.

– Generellt tycker vi att bonus är bra men det är viktigt att det blir tydligt vad som gäller för vem. Vår farhåga är att det kan bli otydligt och att anställda som inte är berättigade bonus flyttar sina semestrar, och då alltså inte får någon bonus, säger Kommunals sektionsordförande Anki Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.