– De risker jag ser är att fler känner hopplöshet och inte vill jobba kvar. Det vore en katastrof för Västerbotten, säger Jenny Olsson. Foto: SVT/Tommy Forsgren

Vårdförbundet rasar mot Region Västerbottens covidersättning

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet i länet rasar efter att regionen kommit med ett erbjudande på ersättning för personal som har hand om covidpatienter.   

– Det är ett hån. De har verkligen inte lyssnat på våra medlemmar, säger avdelningsordförande Jenny Olsson.

Regionens erbjudande på kompensation för vårdpersonal som vårdat covidpatienter väcker ilska. Det gäller läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter och sjukgymnaster. Förslaget är att de anställda ska få tre extra semesterdagar. Om de uppfyller vissa kriterier, något som Vårdförbundet tycker är ett hån.

– Våra medlemmar har 51 294 semesterdagar tillsammans som de inte kunnat ta ut på grund av att det är svårt att få ihop semesterschemat och så får de ytterligare tre dagar var. Arbetsgivaren har inte alls lyssnat, säger Jenny Olsson.

Coronaviruset i Västerbotten

För att personalen ska få de tre extra semesterdagarna så ska man bland annat arbetat sedan pandemins början och vårdat ett stort antal covid-19 patienter. Enligt Jenny Olsson har regionen inte fört en diskussion med Vårdförbundet. Förbundet har därför bjudit in politiker och ansvariga till en träff, men bara tillförordnade regiondirektören sagt att han ska komma. 

Vilka risker ser du med det här erbjudandet?

– De risker jag ser är att fler känner hopplöshet och inte vill jobba kvar. Det vore en katastrof för Västerbotten, säger Jenny Olsson.

Hör Vårdförbundets avdelningsordförande om förslaget.

Kriterier för att få de tre extra semesterdagarna:

• Medarbetaren som sedan pandemins början (sedan mars 2020) vårdat ett stort antal covid-sjuka patienter

• Medarbetare tjänstgör på avdelning/verksamhet med dygnet-vård som kontinuerligt vårdat covid-patienter.

• Metarbetare ska ha arbetat i direkt patientvård (varit ombytt) under ovan nämnda period

• Medarbetaren har arbetat minst 50% under minimum 3 sammanhängande månader med covid-vård

Medatarbetare som på grund av tjänstledighet (oavsett grund) inte uppfyller ovanstående kriterier omfattas ej.

Metarbetare som omstationerats/tillfälligt förflyttats och för det erhållit ekonomisk ersättning omfattas ej av ovanstående ersättning.

Yrkesgrupper som kanomfattas av att motta extra semesterdagar:

Sjuksköterskor

Undersköterskor

Läkare

Fysioterapeuter/sjukgymnaster

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet