Foto: TT/SVT.

Vårdförbundet: ”Vi har goda förhoppningar om att få igenom våra krav”

Uppdaterad
Publicerad

I april gick Västerbottens läns landsting ut och sa att barnmorskorna i länet bara skulle få tre veckors semester i sommar. Något som Vårdförbundet anser strider mot semesterlagen och har drivit vidare till tvistemål. I dag hölls förhandlingar mellan parterna – som inte kunde komma överens.

På grund av personalbrist och en tuff sommarplanering inom förlossningsvården på länets tre sjukhus skulle barnmorskorna i länet endast få tre veckors semester i sommar. Något som barnmorskorna själva och Vårdförbundet ställt sig starkt kritiska mot. De menar att detta är något som strider mot semesterlagen och förhandlingsskyldigheten.

LÄS MER: Anställda kan sluta – när semestern dras in

Är förhoppningsfull

Vårdförbundet har tidigare krävt 30 miljoner i ersättning för att landstinget inte följt lagen, och även tagit förhandlingarna vidare till tvistemål. I dag inleddes förhandlingarna, utan att parterna kom överens om något beslut.

– Vi tog upp frågan om ersättning i dag och vi kom nästan i hamn, men nådde inte riktigt fram, säger Gunnar Sundin, ombudsman för Vårdförbundet.

LÄS MER: Finska barnmorskor löser förlossningsvården

Trots att inget beslut är fattat ser han ljust på framtiden.

– Jag har goda förhoppningar om att vi ska få igenom våra krav, säger han.

Då parterna inte kommit överens har förhandlingarna ajournerats och återupptas i nästa vecka.

Två eventuella brott tas upp

Det är två parallella ämnen som tagits upp. En om brott mot förhandlingsskyldigheten. Enligt kollektivavtalet är arbetsgivaren skyldig att förhandla om de tänkt flytta semestern. Det andra handlar om brott mot semesterlagen, som säger att de anställda har rätt till fyra veckors sammanängande semester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.