Se hotellägare och krögare i Vasa berätta om hur de påverkats av, och ser på, de finländska reserestriktionerna. Foto: SVT/Stefan Brännström, Linnea Lindholm

Vasaturism lider när sommarsvenskarna uteblir

Uppdaterad
Publicerad

Vasas gator fylls normalt av västerbottningar sommartid, men inte i år. De finländska reserestriktionerna för svenskar har slagit hårt mot turismen i Vasa, där svenskarna förra året stod för nästan 30 procent av övernattningarna.

Max Jansson är vd på Visit Vasa.

– Det är naturligtvis turistnäringen som lider först. Hotell, restauranger, shopping...det gäller allt, men först drabbades ju restauranger och hotell.

– Ett hotell har fått sätta luckan fast helt och hållet under våren, säger Max Jansson.

Inreserestriktioner från Sverige till Finland kvarstår

Restauranger i Finland tvingades under april och maj hålla helt stängt, förutom för takeaway, till följd av landets coronarestriktioner. Det här drabbade även hotellbranschen hårt.

Nu har flera av restriktionerna luckrats upp, men än så länge kvarstår inreserestriktionerna för resande från svenska sidan. I nuläget är det främst arbetsresande och personer med släkt i Finland som tillåts resa in från Sverige.

Se hotellägare och krögare i Vasa berätta om hur de påverkats av, och ser på, de finländska reserestriktionerna.

Reserestriktionerna – detta gäller

Från Sverige till Finland

För personer som vill resa från Sverige till Finland krävs godkännande av finsk gränsbevakning. Accepterade skäl för inresa är:  

– att du är finländsk medborgare 

– att du äger en fastighet i Finland 

– att du ska hälsa på familjemedlemmar i Finland eller reser med en partner som har finländskt medborgarskap

– att du kommer som båtturist med egen båt

Den som reser in till Finland, oavsett om man är finländare eller från något annat land, rekommenderas starkt att försätta sig själv i karantän i 14 dagar efter ankomst. Under karantänstiden ska man undvika att röra sig ute i samhället mer än nödvändigt.

Nuvarande restriktioner gäller fram till och med 15 juli 2020 eller tills dess att annat meddelas. Finska regeringen har sagt att man ska se över restriktionerna med två veckors mellanrum.

Från Finland till Sverige

För den som reser in till Sverige gäller att förhålla sig till samma restriktioner som övriga svenskar, det vill säga att hålla avstånd, undvika resor om man känner sig sjuk, vara noga med handhygien och så vidare.

Svenska UD avråder från icke nödvändiga resor till utlandet fram till och med 15 juli 2020.

Mer information om ländernas reserestriktioner hittar du här:

Sverige: www.regeringen.se/sveriges-regering/utrikesdepartementet 

Finland: www.raja.fi 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.