Testkit för corona ordnas inför provtagning på barn i Uppsala. Foto: SVT

Därför dröjer coronatestning av barn i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten gick ut med en rekommendation den 31 augusti om att barn och unga i skolålder med symptom ska testas för att snabbare komma tillbaka till skolan. Men i Västerbotten har man ännu inte kommit fram till hur man ska lösa testningen.

– I dagsläget har vi inte möjligheter till det, på grund av kapacitet och att vi inte har utrymme att ta emot dem. För vi vill inte att de ska komma in på hälsocentralerna och sprida smitta, säger Carola Degerman, verksamhetschef Nord i närsjukvårdsområde Umeå.

Hör mer om hindren för testning av barn i videon ovan.

Coronaviruset i Västerbotten

Ny rekommendation

Folkhälsomyndighetens nya rekommendation om testning gäller bara barn i förskoleklass, årskurs 1-9 och ungdomar i gymnasieålder som uppvisar symptom som kan tyda på covid-19. Detta för att snabbare kunna återgå till skolan om de får ett negativt provsvar.

”Barn och unga mår bra av att kunna delta i skolan och andra vardagsaktiviteter, det är ett viktigt skäl till att provta denna åldersgrupp. Tidigare har de rekommenderats att stanna hemma vid minsta symtom. Med testning kommer de att kunna gå tillbaka till skolan i högre utsträckning även om de har kvarvarande milda symptom, i kombination med ett negativt provsvar” säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, på deras hemsida.

Yngre ska vara hemma

För de yngsta barnen, de i förskolan, rekommenderar man dock fortfarande att de stannar hemma när de blir sjuka, utan provtagning.

– Vår uppfattning om barn och smittsamhet har inte förändrats. Där kvarstår vår tidigare bedömning att barn smittar i lägre utsträckning än vad vuxna gör och att skolans miljö inte har visat sig vara drivande i smittspridningen, säger Karin Tegmark Wisell.

Vad gäller vid förkylningssymptom hos barn?

  • I de fall inget prov tagits rekommenderas att barn och unga stannar hemma så länge symptom finns samt ytterligare två dygn utan symptom. Om barnet har kvarvarande lindriga symptom, exempelvis torrhosta och lätt snuva, när det har gått sju dagar efter insjuknandet kan återgång till skola och annan verksamhet ske även om inget prov tagits.
  • När det gäller de yngsta barnen, det vill säga barn i förskolan, rekommenderas att i första hand stanna hemma när de är sjuka, utan provtagning. Även förskolebarn rekommenderas att återgå efter två dygn utan symptom eller vid kvarstående milda symptom när det har gått sju dagar efter insjuknandet.

Källa: Folkhälsomyndighetens nya vägledning för smittskyddsenheter, vårdgivare, kliniska mikrobiologiska laboratorier samt beslutsfattare i regionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet