Problemet med slitna vattenledningar prioriteras alldeles för lågt enligt Inger Olofsson som är samordnare för VA-samverkan i Västerbotten. Foto: SVT

Länets dåliga vattenledningar får kritik

Publicerad

Större delen av Västerbottens vattennät är under all kritik. Det finns ett stort investeringsbehov och trots att alla är medvetna om situationen görs alldeles för lite. Det menar Inger Olofsson som är samordnare för VA-samverkan i Västerbotten.

– Det är inte information om bristerna som är problemet, utan pengar som saknas, säger hon.

I princip i samtliga av länets kommuner finns stora renoveringsbehov av vattennätet, förenat med stora kostnader. Inger Olofsson tror att det måste till pengar från statligt håll för att få bukt med problemen – i mindre kommuner kan det annars bli för dyrt.

– Vi har gjort en inventering i kommunerna för att titta på investeringsbehovet och ser att investeringsbehoven är stora. Ledningarna måste ses över och kanske bytas ut.

På regional nivå samarbetar man kommunerna emellan. Oftast är det de större kommunerna som behöver hjälpa de mindre, ibland med expertis, ibland med arbetskraft.

– De VA-tjänstemän som jobbat många år i kommunerna har ju försökt få pengar till det här, politikerna vet om problemen, men det finns inga pengar, säger Inger Olofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer