Robert Hansson, vatten och avloppschef vid Vakin Foto: Vakin

Vattenreningen är åter igång i Täfteå

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen meddelade Vakin att vattenreningsverket i Täfteå nu är åter i drift.

– Efter en fantastisk ansträngning från personalen på Vakin så har vi fått igång reningsverket, så det känns bra, säger företagets vatten och avloppschef, Robert Hansson.

Det var efter en brand för tre veckor sedan som Täfteås avloppsrening slogs ut.  Boende i området uppmanades vara sparsamma med vattenanvändningen och tänka extra noggrant på vad de spolade ner i avloppen under tiden som reningsverket var ur spel.

Förhoppningen var att vattenreningsverket skulle vara tillbaka i drift inom tre veckor.

– Det har varit ett tajt tidschema, på lördag är det tre veckor sedan branden och det har vi hunnit, säger Robert Hansson på Vakin.

Provisorisk lösning

Under tiden som reningsverket varit ur spel har Vakin i stället transporterat vattnet till Umeås ledningsnät. Nu står en provisorisk anläggning på plats som ska klara reningsbehoven under den närmaste tiden.

– Sådana här händelser är ju alltid tråkiga men det har varit kul att se allas engagemang. säger Robert Hansson.

I september 2019 är det tänkt att Täfteås avloppsvatten ska kopplas ihop med Umeås nät. Någonting som innebär att det nya reningsverket troligtvis inte kommer att vara i bruk särskilt länge. Exakt hur de planerna påverkas av branden återstår däremot att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.