Malå sjukstuga drar ner bemanningen under sommaren Foto: SVT / Marit Israelsson

Sjukstugan i Malå ändrar inte kritiserade öppettider

Uppdaterad
Publicerad

De kritiserade öppettiderna på sjukstugan i Malå i sommar kommer inte att ändras, anledningen är personalbrist.

– Jag har gjort allt jag kunnat, säger tillförordnade verksamhetschefen Katarzyna Wikström.

Ilskan och oron bland ortsbor blev stor när sjukstugan i Malå i maj gick ut med beskedet att bara hålla öppet 08-17 på vardagar från slutet av maj till 23 augusti. Bland annat skrev över 800 personer under en namninsamling i protest.

I slutet av maj fråntogs dåvarande verksamhetschefen sitt ansvar för sjukstugorna i Malå och Sorsele. En av anledningarna ska ha varit personalhantering.

Men trots kritiken kommer öppettiderna under sommaren inte att förändras.

– Vi vill väldigt gärna ändra dem, men vi får inte tag på personal, säger Katarzyna Wikström som tagit över som tillförordnad verksamhetschef i Malå tills vidare.

”Jag ser framåt och inte bakåt”

Hon berättar att det saknas en och en halv sjukskötersketjänst.

Ser ni det här som ett misslyckande?

– Jag ser framåt och inte bakåt. Jag har gjort allt jag kunnat. Vi har haft möten med personalen och de har ett driv och engagemang att försöka lösa det.

– Men sen finns verkligheten och vi kunde inte hitta personal, jag har varit i kontakt med personer men de var uppbokade för andra uppdrag i sommar.

Nu hoppas Katarzyna Wikström att sjukstugan kan återgå till normala öppettider vecka 35.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.