Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M). Foto: SVT

Vill göra bostäderna mer tillgängliga för äldre

Uppdaterad
Publicerad
Bostadsbeståndet i Skellefteå är generellt sett inte bra eftersom det finns alltför många hus med tre våningar utan hiss. Det framhåller oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) efter artikeln om 82-åriga Jenny Johansson som sitter isolerad i sin lägenhet.

Enligt politikern har Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna försökt lyfta frågan om att göra något åt det strukturella problemet i Skellefteå med ett otillgängligt fastighetsbestånd.

– Försök har gjorts runt om i landet med så kallade tillgänglighetsanpassningsbidrag och vi vill att Skellefteå ska ansöka hos regeringen att bli försökskommun, säger Andreas Löwenhöök och förklarar:

– Idag kan inte kommunen bevilja generella stöd för att göra ett boende mer lättillgängligt utan bara göra insatser för enskilda personer med funktionshinder.

Hoppas få nytt gehör

Inspirationen har politikerna hämtat från Luleå där man gjort ett försök och skrivit en rapport. Oppositionspolitikerna i Skellefteå hoppas nu på nytt gehör i frågan.

Enligt utredningen ”Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer” bor en majoritet av de äldre i en bostad där hen inte kan komma ut utan att behöva gå i trappor. Uppskattningsvis 1,5 miljoner ålderspensionärer över 65 år bor i hus där de behöver gå i trappor för att komma ut eller förflytta sig i huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet