Ett mindre sportflygplan med nio personer ombord har kraschat utanför Umeå Foto: SVT

Vittnet Henrik Sahlin: ”Någonting lossnade definitivt”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagseftermiddagen omkom nio personer i en flygkrasch på Storsandskär, en ö söder om Umeå. Flera vittnen berättar att de sett en vinge lossnat från planet, men Statens Haverikomission säger till TT att båda vingarna sitter kvar på planet efter att det tagit i marken, information som de senare ändrade.

Vittnet berättar för SVT att hon besökte sin sommarstuga när hon plötsligt hörde ett högljutt läte från himlen. Hon tyckte först att det lät som ett stridsplan flög över himlen.

– Det var ett jävla ljud, så jag tittade upp och såg först ingenting, men snart därpå såg jag hur planet gick ned och kraschade i ön.

Vittnet beskriver vidare att en stor mängd båtar anlände strax därpå och räddningsinsatsen inleddes. Hela ön är nu avspärrad och räddningspersonalen samarbetar nu med privatpersoner för att få ut fler båtar i vattnet. Vittnet beskriver att det hela var en obehaglig situation.

– Jag förstod inte riktigt vad som hände. Det kändes som på film.

”Någonting lossnade definitivt”

Från sin stuga hade vittnet god utsikt över ön, som ligger rakt över vattnet. Vittnet beskriver även hur hon såg någonting falla ner i vattnet.

– Jag trodde först att det var en drönare, men har senare förstått att det rör sig om en vinge till planet. Någonting lossnade definitivt. Den föll ned ganska nära där vi har stugan, nästan precis vid vår brygga.

Även Henrik Sahlin blev vittne till olyckan och noterade också att det saknades en vinge.

– Jag stod på golfbanan en bra bit ifrån men kunde se hur planet var i full spinn och flög lodrätt nedåt. Jag tyckte det såg ut som att en vinge var borta och såg lite senare tre bitar falla från skyn som vinden hade tagit, säger Sahlin till SVT.

Del av vinge bröts av

Uppgifterna dementeras nu av Haverikomissionen som uppger att planets båda vingar sitter kvar efter nedslaget.

– Vad som har hänt kan jag inte svara på ännu. Vi kan konstatera att två vingar är kvar och en gående motor, säger avdelningschef Peter Swaffer från Statens Haverikommission, som är den myndighet som utreder flygolyckor, till TT.

På måndagseftermiddagen gick Statens haverikommission ut med ny information angående vingen, att en del av den faktiskt brutits av i luften.

– Det stämmer. En del av ena vingen fanns inte vid vraket utan den har hittats på annan plats. Den har brutits av i luften, säger han till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.