Foto: SVT

Skellefteå presenterar åtgärdsplan efter kritik mot arbetsmiljön

Publicerad

Efter kritik mot hur Skellefteå kommun som arbetsgivare hanterar anställda som säger vad de tycker och tänker har en extern utredning om arbetsmiljön genomförts vilken visat på brister. Idag presenterades åtgärder.

Konkret handlar det om 13 specifika åtgärder inom fem olika områden som rör allt från organisationskultur och styrning till ledarskap och HR.

– Det här är ett jättearbete som handlar om att vi behöver bli tydligare i styrning och ledning och förbättra hur vi kommunicerar och informerar, kommenterar personalchef Joakim Lundin vid en presskonferens idag.

#tystnaden

En konkret åtgärd är att förbättra rutinerna för hur arbetsgivaren ska agera för att skapa trygghet i en rehabiliteringsprocess eller vid fall av kränkande särbehandling.

Bakgrunden – en serie reportage

Under hashtaggen #Tystnaden gjorde SVT Nyheter Västerbotten i samarbete med flera nyhetsredaktioner i länet en serie reportage i höstas. Utgångspunkten var en gemensamt genomförd opinionsundersökning som visade att bara hälften av de anställda inom kommuner och vården i Västerbotten vågar kritisera sin arbetsgivare offentligt om allvarliga missförhållanden.

Senare under hösten startade Christina Lindqvist i Skellefteå Facebookgruppen ”Håll käften och lyd” där medlemmar delade med sig av sina exempel på hur den kommunen agerar som arbetsgivare. Under våren har tidningen Folkbladet i Skellefteå genomfört en omfattande granskande serie på samma tema.

Extern utredning

I slutet av april tillsatte Skellefteå kommun en extern utredning som presenterades för en särskilt tillsatt arbetsgrupp den första juni, och idag presenterades åtgärderna.

Vid presskonferensen deltog kommunchef Kristina Sundin Jonsson och kommunalrådet Evelina Fahlesson (S) och framhöll att de har tagit kritiken på allra största allvar eftersom kommunen arbetar utifrån att ledarskapet ska baseras på tillit. Lyssnade gjorde bland andra kommunanställda Christina Lindqvist som drivit frågan.

– Själva utredningen är jättebra. Det är tydligt att den tagit intryck av allt det som framkommit i Facebookgruppen. Åtgärdsförslagen idag visar också att Skellefteå kommun verkligen försöker nu, kommenterar Christina Lindqvist.

Nöjda är också de fackliga representanterna för Vision och Kommunal vilka ser det här som en positiv nystart på arbetsmiljöarbetet.

I klippet hör du personalchefen och en av de starkaste offentliga kritikerna reagera på åtgärdsplanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#tystnaden

Mer i ämnet