Ytterligare en flyktingbuss till länet – Migrationsverket letar fler boenden

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen kom den tredje bussen med ukrainska flyktingar till länet och Skellefteå kommun. Olena Hrytsanchuk är en av 29 personer som klev av Migrationsverkets buss i Jörn.

– Vi ska börja med något så mänskligt som att gå och handla mat, säger hon strax efter att ha blivit visad sin nya bostad.

Sedan tidigare har två busslaster med främst kvinnor och barn kommit till länet. På torsdagsmorgonen anlände en tredje buss som släppte av flyktingar runt om i Skellefteå kommun.

Exakt hur många som flytt kriget och nu befinner sig i Västerbotten är oklart, men strax över 80 personer har placerats här via Migrationsverket.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

– Efter förra bussen hade vi tagit emot 52 personer, idag kom ytterligare 29, säger Maria Bergström, Migrationsverkets mottagningsenhet i Skellefteå.

”Svårt att glömma”

En av flera som fått boende i Jörn är Olena Hrytsanchuk, innan hon flydde arbetade hon som lärare i hemlandet Ukraina. Högsta prio efter inkvarteringen i den lägenhet hon delar med flera andra kvinnor från hemlandet var att skaffa mat.

– Nu känner vi oss trygga, men det är svårt att glömma händelser och vi har släktingar kvar. Man undrar vad som blir nästa steg i våra liv, säger Olena.

Letar fler bostäder

Ännu är det inte aktuellt att aktivera några akutboenden i länet och Migrationsverket arbetar vidare med att leta bostäder till de flyktingar som kommer.

– Jag har sex nya kontrakt att skriva på idag, så vi har platser på väg. Det rullar på även om det inte finns så mycket lägenheter,säger Maria Bergström.

Hanterbar belastning

I södra Sverige har det larmats om extrem arbetsbelastning för Migrationsverkets personal. I Skellefteå är situationen fortfarande hållbar, menar Maria Bergström.

– Arbetsbelastningen här är fullt hanterbar, men vi har ju ett begränsat boendebestånd att förhålla oss till. Just nu jobbar vi snabbare och lite övertid men det är fullt hanterbart, säger hon.

I klippet ovan möter du Olena Hrytsanchuk som just anlänt i Jörn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet