Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 14-åriga tonårspojken skickades till Sundsvall, med vapen, där en 20-årig Dalenanhängare skulle ”poppas”. Det uppger han själv i polisens förhör. Foto: polisens förundersökning

14 år och misstänkt för förberedelse till mord i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Han misstänks för att som 14-åring ha varit delaktig i förberedelserna av ett mord i Sundsvall i juli i år.

I förhören är pojken öppenhjärtig och erkänner att han skaffat tre vapen. Han säger dessutom att han visste vem som skulle skjutas och påstår att Foxtrotnätverket var uppdragsgivare.

På måndag startar rättegången i det nya gängmålet i Sundsvall, även den här gången i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt i Sollentuna. Sammantaget tolv personer sitter på de åtalades bänk misstänkta bland annat för försök till mord, förberedelse till mord, synnerligen grov vapenbrott och människorov.

Enligt polisens misstankar handlar det om ytterligare en uppgörelse mellan de två Stockholmsbaserade kriminella nätverken Foxtrot och Dalen om knarkhandeln i Sundsvall.

Skickades till Sundsvall

Tesen från polis och åklagare är att tre tonåringar skickades till Sundsvall i en plan som gick ut på att en 20-årig Dalenanhängare skulle ”poppas”, det vill säga skjutas.

Det hela slutade med att Dalenfalangen genomskådade mordplanen, tillfångatog tonåringarna och utsatte dem för ett blodigt mordförsök.

Ordnade tre vapen

En av tonåringarna, var 14 år vid tidpunkten och kan därför inte åtalas och dömas. Han berättar i polisförhören att han skulle få 15 000 kronor för att ordna fram tre skjutvapen.

Två hade han med sig och ett, en Glockpistol, hämtade han på en adress i Sundsvall säger han.

Skulle lura fram måltavlan

En av de åtalade, en 24-åring, ordnade bostad åt dem i Sundsvall. Han googlade fram uppgifter om måltavlan, både adress och foton av honom. 24-åringen skulle också ”goa” – det vill säga lura fram – måltavlan till en plats där tonåringarna sedan skulle skjuta honom.

Men Dalensidan hann alltså före – se och hör mer om 14-åringens berättelse i videon.

Rättegången pågår i fyra veckor och avslutas strax före jul.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.