Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en skogsdunge i Sidsjö hittades tre vapen – som tre tonåringar misstänks ha dumpat. Se och hör mer om småbarnspappans dramatiska vapenfynd i videon här. Foto: Polisen förundersökning

Nya gängmålet: Småbarnspappa med dotter hittade skarpladdade skjutvapen i Sidsjö

Uppdaterad
Publicerad

De tre tonåringar som misstänks ha varit en del i den mordplan som det nya gängmålet i Sundsvall kretsar kring skulle undersöka de vapen de hade med sig.

Då gick ett skott plötsligt av i boendet de hyrt.

På måndagen började rättegången som i sin helhet hålls bakom stängda dörrar.

När skottet gick av ska tonåringarna ha dumpat de tre skarpladdade vapnen i en skogsdunge. Där hittades de fem dagar senare av en småbarnspappa och hans dotter i förskoleåldern.

Den 14-åring som är för ung för att åtalas i målet som går upp i rätten i dag har hörts i utredningen både som offer för ett mordförsök och som brottsmisstänkt för förberedelse till mord.

Priset: 15 000 kronor

Han är förhållandevis pratsam i förhören och säger bland annat att han fått i uppdrag att ordna fram tre vapen för en planerad skjutning i Sundsvall. För det skulle han få 15 000 kronor.

Han kommer till Sundsvall en dag i början av juli tillsammans med två andra unga pojkar, 15 och 16 år gamla. Men sedan vapnen skaffats fram går det mesta snett.

Se och hör mer i klippet här ovan.

Bakom stängda dörrar

Vid lunchtid på måndagen startade rättegången i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

På begäran från de advokater som försvarar de tre tonåringarna i målet hålls hela huvudförhandlingen i målet bakom stängda dörrar. Det beskedet meddelade rättens ordförande vid 13-tiden.

Det med hänsyn till de mycket låga åldrarna för några av de inblandade.

Rättegången beräknas pågå i fyra veckor och avslutas strax före jul. Domen meddelas senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.