Foto: Eva Harström, SVT

23-årig man åtalas för mordet på 19-åring i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Nu åtalas den 23-årige man som misstänks för mordet på en 19-åring i Härnösand i våras. Vid samma tillfälle ska han ha utsatt en kvinna för våldtäkt och misshandlat en annan man.

Brotten ska ha begåtts i mordoffrets bostad och själva mordet ska ha skett tidigt på morgonen den 10 maj. Det var enligt åklagare Stina Sjöqvist slutet på ett ”utdraget förlopp”.

Sjöqvist beskriver att det hela utspelat sig under de tidiga morgontimmarna efter en efterfest. 23-åringen ska först ha tilltvingat sig ett oralt samlag med kvinnan. Hon ska då ha ringt dit en vän för att få hjälp. När han kom till lägenheten utsattes han för våld och hot av 23-åringen. Våldet ska enligt Sjöqvist rubriceras som mordförsök.

Mord och våldtäkt i Härnösand

Knivhöggs i hjärtat

Efter att vännen tvingats lämna lägenheten vaknar den 19-årige lägenhetsinnehavaren. Han hamnar då i någon form av dispyt med 23-åringen och får av denne ta emot flera knivhugg. Ett av huggen träffar hjärtat och 19-åringen segnar ner svårt skadad.

23-åringen ska sedan ha tilltvingat sig ett samlag med kvinnan. Han åtalas nu vid Ångermanlands tingsrätt för mord, grov våldtäkt, våldtäkt, försök till mord och grovt olaga hot.

Offret från Hälsingland

Enligt åklagaren kände de tre brottsoffren varandra väl sedan tidigare, medan den misstänkte är något av en ”bekantas bekanta” med dem.

Det 19-åriga mordoffret kom från en ort i Hälsingland och gjorde sina gymnasiestudier i Härnösand.

Vill varken erkänna eller förneka

Under häktningsförhandlingen i Ångermanlands tingsrätt den 13 maj bestred 23-åringen häktningen – samtidigt som han varken ville förneka eller erkänna det han anklagas för. Han är tidigare dömd för brott vid två tillfällen, bland annat för sexuellt ofredande mot en minderårig flicka. Han har också förekommit i andra utredningar om brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord och våldtäkt i Härnösand

Mer i ämnet