Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT och SVT

500 vindkraftverk på gång i länet – länsstyrelsen om utvecklingen

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 600 vindkraftsverk kan bli nästan det dubbla i framtiden.

I Västernorrland har tillstånd beviljats för över 500 nya verk, men länsstyrelsen ser nu en utveckling med färre ansökningar om nya projekt.

– Vi vet inte orsaken, säger Ulrika Prytz, som är chef för miljöprövningsenheten på länsstyrelsen.

I Västernorrland finns idag 643 vindkraftverk enligt länsstyrelsens databas Vindbrukskollen. Tittar man framåt är det i Sollefteåområdet de flesta projekten är på gång: tillstånd har beviljats att uppföra sammanlagt 200 nya vindkraftsverk i kommunen.

Färre ansökningar om nya projekt

Länsstyrelsen i Västernorrland ser dock en utveckling där färre ansökningar om nya projekt nu kommer in till myndigheten.

Klimatet – Val 2022

– Däremot har vi haft en hel del ansökningar om förlängda igångsättningstider och en del ansökningar om ökade höjder, säger Ulrika Prytz.

Större delen överklagas

SVT: Hur ser det ut med överklaganden av beslut om vindkraftsbyggen i länet?

– Vi har ingen statistik på hur många som överklagas, men det är väldigt vanligt att tillståndsbeslut överklagas –  i synnerhet för vindkraft. Det är ju många som berörs och många som är intresserade. Jag tror att det har hänt någon enstaka gång att beslutet vunnit laga kraft på en gång.

I klippet ser du i vilka kommuner vindsnurrorna finns idag och mer om hur länsstyrelsen ser på utveckling framåt vad gäller vindkraftsutbyggnaden i länet.

Antal beviljade vindkraftsverk per kommun i Västernorrland

Sollefteå: 200

Ånge: 138

Kramfors: 91

Timrå: 62

Örnsköldsvik: 14

Sundsvall: -

Källa: Vindbrukskollen, Länsstyrelsen. Databasen uppdateras regelbundet, men det kan vara en viss fördröjning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatet – Val 2022

Mer i ämnet