Harry har skrivit brev till äldreministern. Foto: Eva Harström, SVT

85-årige Harry blev sjuk av medicinen

Uppdaterad
Publicerad

85-årige Harry Persson från Sundsvall fick ny medicin med allvarliga biverkningar som effekt. Nu har han skrivit till äldreministern och vill se skärpta regler för hur läkarna skriver ut mediciner.

– Vi gamla tolererar inte att man från läkarhåll bara skriver ut, utan att ha bakgrunden klar för sig – är det verkligen den här sjukdomen, säger Harry Persson, som bor på ett äldreboende i Sundsvall.

Blev snabbt dålig

När läkaren på vårdcentralen skrev ut en ny medicin, som Harry aldrig fått tidigare började han må dåligt. Han är 85 år, men van att träna och röra på sig. Därför märkte Harry snabbt när orken försvann och han blev allt sämre.

– På tredje dagen hade jag svårt att klä på mig, jag hade svårt att gå. Jag skulle åka taxi upp till vårdcentralen, det var nätt och jämt jag tog mig in i bilen, säger Harry Persson.

Tålde inte medicinen

På vårdcentralen togs nya prover.

– Han ju att direkt att jag hade fått en medicin som kroppen inte tålde. Framförallt inte hjärtat, säger Harry Persson.

Harry blev snart bättre när den nya medicinen togs bort, men han vill varna andra äldre att de måste kontrollera vilka mediciner de får. Harry har skrivit brev till äldreminister Åsa Regnér och vill att reglerna för utskrivning av mediciner till äldre skärps – något Expressen var först med att berätta.

– Man måste från politiskt håll se till att gamla människor får den medicin de ska ha för sin sjukdom, menar Harry Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.