– I partiet anser vi inte att abortfrågan hör hemma i EU utan att det främst är en nationell fråga, och det är den markeringen jag tror Lars Adaktussons velat göra, säger Liza Maria Norlin (KD). Foto: TT/ SVT

KD och abortfrågan – Sundsvallskandidat sluter upp bakom rätten till abort

Publicerad

I valrörelsens slutskede ifrågasätts Kristdemokraternas inställning i abortfrågan, men EU-kandidaten Liza-Maria Norlin från Sundsvall säger sig stå bakom den svenska abortlagstiftningen. ”Men samtidigt rör det sig om två skyddsvärda individer”, betonar hon.

Abortfrågan har hettat till i EU-valrörelsens slutskede sedan Dagens Nyheter granskat hur partierna röstat i abortfrågan i EU-parlamentet.

Det mest anmärkningsvärda är att Kristdemokraternas Lars Adaktusson frekvent röstat mot kvinnors aborträtt i EU-parlamentet. Vid 22 av 28 möjliga tillfällen har han under sina fyra år som parlamentsledamot röstat mot kvinnors aborträtt.

Två skyddsvärda individer

Liza-Maria Norlin från Sundsvall kandiderar till parlamentet. Hon finns på tredje plats på Kristdemokraternas valsedel med möjligheter att nå en parlamentsplats.

Samtidigt ifrågasätts nu partiets inställning om kvinnors rätt till abort.

– Den kritik som nu riktas mot mitt parti är onyanserad. Såväl jag som partiet står till fullo bakom den svenska abortlagstiftningen, men vi betonar också att abortfrågan rör två skyddsvärda individer. I slutänden är det dock alltid kvinnan som bestämmer. säger hon till SVT Västernorrland.

Försiktig kritik mot Adaktusson

Kritiken mot Lars Adaktusson rör bland annat att han som ende svensk röstade emot ett fördömande av Paraguay, när landet nekade en tioårig flicka som våldtagits abort.

SVT: Hur ställer du dig till Lars Adaktussons agerande?

– Jag kan inte på stående fot värdera bakgrunden till hans ställningstagande vid varje votering, men när det gäller att kritisera länder som kränker kvinnor tänker jag aldrig ducka, säger Liza-Maria Norlin.

– I partiet anser vi inte att abortfrågan hör hemma i EU utan att det främst är en nationell fråga, och det är den markeringen jag tror Lars Adaktussons velat göra.

Kan få parlamentsplats

Lars Adaktusson kandiderar inte till EU-parlamentet vid valet på söndag, men Kristdemokraternas opinionssiffror tyder på att förstanamnen Sara Skyttedal och David Lega kommer in. Om även Liza-Maria Norlin på tredjeplatsen får en plats i parlamentet är osäkert.

Själv bedömer hon att chansen finns och att partiet är med och slåss om det sista 20:e mandatet som tillfaller Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer