Åhléns i Härnösand. Foto: Örjan Leek.

Åhlens stänger i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Varuhuskedjan Åhléns har beslutat stänga sitt varuhus i Härnösand.

Företaget har sagt upp sitt hyreskontrakt och inlett förhandlingar om att säga upp personalen om att avveckla varuhuset.

Sex heltidsanställda berörs.

Butiksdöden

”Höga krav”

– Vi ställer höga krav på alla våra varuhus vad gäller läge, kundunderlag och lönsamhet och beslutet om nedläggning är fattat utifrån en helhetsbedömning. Sammantaget ser vi tyvärr helt enkelt att lönsamheten under en längre tid har varit för liten i Härnösand. Vi får inte verksamheten att gå ihop ekonomiskt, vilket gör att vi tyvärr har behövt fatta detta tunga beslut., säger Monica Hultgren, Åhléns.

69 varuhus i landet

Åhléns driver 69 varuhus i landet. Tidigare i år kedjan aviserat en stängning av varuhusen i Lycksele, Mora, Värnamo och Skärholmen, Linköping Tornby under våren 2017. Orsaken är vikande lönsamhet en längre tid, uppger Åhléns.

Även den närliggande butiken Ekolivs lägger ner efter jul.

Svagt kundunderlag

Det bekräftar butikens ägare Anna Hagström. Hon uppger att anledningen är för dåligt kundunderlag.

– Det har blivit sämre över tid. Vi har väl hjälpt till och bidrar kanske med att de större butikerna har mer ekologisk mat. Det är ju i och för sig en bra utveckling, men vi har ju haft allt ekologiskt. De har små bitar av det, säger Anna Hagström.

”Ska vila ett tag”

Butiken som drivs av henne och hennes man har inga övriga anställda. Vad det blir härnäst för Anna Hagströms del får framtiden utvisa.

– Jag vet inte. Jag ska vila ett tag, sen får vi ser hur det blir, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Butiksdöden

Mer i ämnet