Foto: SVT

Åklagaren: ”De gripna är knutna både till platsen och till brottet”

Uppdaterad
Publicerad

De två män i 25-årsåldern som greps i Bodö i Nordnorge i fredags nekar till brott i de första förhören. Men polis och åklagare är säkra på att de har rätt personer.

– De är knutna både till brottsplatsen och till själva brottet, säger kammaråklagare Jens Göransson till SVT Västernorrland.

De två män som misstänks för mordet på en man i 30-årsåldern i en lägenhet på Skönsmon i Sundsvall under natten mot den 7 november är båda svenska medborgare och de kommer från Västernorrland.

De utlämnades från Norge till Sverige under tisdagen och då gav polis och åklagare offentlighet åt gripandet.

Dödsmisshandel på Skönsmon

Gripandet odramatiskt

Hur gick det till?

– De har varit efterlysta en tid, vi hade utfärdat en nordisk arresteringsorder. Och en polispatrull i Bodö som var ute på ett annat uppdrag sprang i princip på dem och grep dem kort och gott. Jag har inte hört att gripandet ska ha varit dramatiskt på något sätt, säger Jens Göransson.

– Samarbetet med norsk polis har varit väldigt bra. De har varit väldigt hjälpsamma, tillägger han.

Spåren pekade mot Norge

Misstänkte ni att de var i Norge?

– Det fanns vissa saker som pekade på det, ja.

Vad som lett polis och åklagare västerut i jakten på de mordmisstänkta vill Jens Göransson inte gå in närmare på.

Båda männen är alltså på sannolika skäl misstänkta för mord. Den kvinna i 25-årsåldern som sedan tidigare sitter häktad för medhjälp till mordet är fortfarande misstänkt och är kvar i häktet .

”Har en god bild”

– Vi har bara hållit inledande förhör med de två männen, och i princip bara delgivit dem misstanke och frågat dem om deras inställning till misstankarna, säger Jens Göransson.

– Vår bild av det som hänt har inte förändrats. Vi tror oss ha en god bild av vad som hänt. Vi tror att de tre misstänkta personerna har utfört mordet tillsammans och i samförstånd.

Finns det någon koppling mellan de två anhållna männen och de övriga inblandade i det här?

– Det finns kopplingar mellan samtliga inblandade, mellan de tre misstänkta och även till brottsoffret.

Alla kände varandra

Vilka kopplingar då?

– De känner varandra sedan tidigare. Mer vill jag inte gå in på. Men som vi sagt tidigare har det här skett i en krets av personer som tidigare varit bekanta med varandra.

Är de knutna till brottet anser du?

– Ja, vi anser att de är knutna både till brottsplatsen och till själva brottet.

Häktning senast fredag

Genom teknisk bevisning, vittnesmål och/eller uppgifter i förhör?

– Det vill jag inte gå in på.

Åklagaren har ännu inte fattat något beslut i häktningfrågan. Senast på fredag klockan tolv ska en häktningsframställan vara inlämnad till Sundsvalls tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandel på Skönsmon

Mer i ämnet