Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagaren vill överklaga sänkta straff efter dödsmisshandel Visa alla (2)
Visa alla (2)

Åklagaren vill överklaga sänkta straff efter dödsmisshandel

Uppdaterad
Publicerad
Under onsdagen kom beskedet om kraftigt sänkta straff för tre av de inblandade männen i dödsmisshandeln i Skönsmon. I dag säger åklagaren att han vill att målet prövas i Högsta domstolen.

Tre män som dömts i tingsrätten för inblandning i misshandeln fick kraftigt sänkta straff i hovrätten. Två friades helt och den tredje fick straffet sänkt från sex års fängelse till sex månader.

– Jag blev mycket förvånad. Det är visserligen ett komplext mål men jag väntade inte att hovrätten skulle komma fram till en slutsats som så markant skiljde sig från tingsrätten, säger kammaråklagare Jens Göransson till SVT Västernorrland.

Begär prövning i HD

Han har nu skickat över ärendet till överåklagare för en bedömning om åklagarmyndigheten ska begära prövningstillstånd i Högsta domstolen. Enligt Jens Göransson finns det principiella frågor att pröva.

Det var dessutom en oenig hovrätt som kom fram till de sänkta straffen. Av fem ledamöter ställde sig två bakom tingsrättens bedömning, medan tre ville att männen skulle dömas till lindrigare straff. En av dessa tre ville att den huvudmisstänkte skulle frias helt.

Komplext mål

Att det finns så många uppfattningar om de inblandades olika inblandning i dödsmisshandeln är ett av skälen till att Jens Göransson vill överklaga. Ett annat är att det rör sig om ett komplext mål med fem personer inblandade i ett händelseförlopp som leder till 30-åringens död.

– Det är gränsdragningen mellan att vara gärningsman och medhjälpare till gärningen som skulle behöva ett klarläggande, menar Göransson.

Totalt dömdes fem personer i Sundsvalls tingsrätt för dödsmisshandeln. Två inblandade; en man och en kvinna som dömdes till två års fängelse valde att inte överklaga sina domar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsmisshandel på Skönsmon

Mer i ämnet