Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så gick Skönsmomordet till – vår reporter berättar i klippet. Foto: SVT

Dödsmisshandeln på Skönsmon: Kraftigt mildrade domar

Uppdaterad
Publicerad

I november misshandlades en man i 30-årsåldern till döds i bostadsområdet Skönsmon i Sundsvall. I dag kom hovrättens dom – som innebär friande domar för två av de tilltalade och sänkt straff för den tredje.

Hovrätten gör en helt annan bedömning än tingsrätten. I Sundsvalls tingsrätt dömdes fem personer, varav tre valde att överklaga. Hovrätten för Nedre Norrland anser dock inte att det är styrkt att det fanns någon gemensam plan för dödsmisshandeln.

Den huvudmisstänkte som dömdes till sex års fängelse får nu straffet sänkt till sex månaders fängelse. De övriga två frikänns, men döms till dagsböter för kvarvarande brott som de har åtalats för.

Dömd var inte på platsen, enligt hovrätten

Den man som dömdes till fängelse i ett år och tre månader i tingsrätten befann sig enligt hovrätten överhuvudtaget inte i närheten av platsen där våldet utövades och kan alltså inte anses som medgärningsman. Han frias från brottet.

De båda andra männen som dömdes till sex respektive 2,5 års fängelse var enligt hovrätten på plats i samband med den svåra misshandeln men hovrätten anser det inte vara bevisat att de deltagit i våldet på ett sätt som innebär att de kan dömas som medgärningsmän. 20-åringen som dömdes till två och ett halvt års fängelse frias helt medan den 22-årige mannen som dömdes till sex år får straffet sänkt till sex månader.

Hade med sig hammare

Bakgrunden till att han ändå döms till fängelse är att han hade tagit med sig en hammare till den konfrontation som ledde till att 30-åringen misshandlades till döds. Enligt hovrätten talar allt för att mannen insåg att hammaren kunde komma att användas mot offret.

Däremot anser hovrätten att bevisningen inte räcker för att bedöma hans uppsåt att utöva våld av det slag som blev fallet och han döms därför för medhjälp till misshandel av normalgraden.

Uppgifter om kniv

Under misshandeln förekom också en kniv som användes för att tillfoga 30-åringen de dödliga skadorna men enligt hovrätten är det inte bevisat styrkas hur kniven kom till platsen. I tingsrätten ansågs att 22-åringen tillfogat offret penetrerande våld med ett tillhygge vilket hovrätten inte håller med om.

Det var i november 2019 som en man i 30-årsåldern dog efter att ha attackerats med slag och ett flertal hugg utanför sin lägenhet i bostadsområdet Skönsmon i Sundsvall.

Totalt dömdes fem personer i Sundsvalls tingsrätt för dödsmisshandeln. En av dem till sex års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. De övriga till fängelse mellan två och ett halvt år och ett år och tre månader.

Två av de dömda, en kvinna och en man, godtog tingsrättens dom på två års fängelse medan tre övriga överklagade. Det är dessa tre domar som har nu har ändrats av Hovrätten för övre Norrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsmisshandel på Skönsmon

Mer i ämnet