Foto: TT/Polisens förundersökning

Åklagarkollegorna vill inte att dödsmisshandeln i Skönsmon prövas i HD

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren fick inte någon av de fem som stått åtalade fällda för mord sedan en man förblött efter en dödsmisshandeln i Skönsmon i november förra året. Åklagarkollegorna på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum anser inte att målet bör drivas vidare till Högsta domstolen.

Två av de fem personerna i kvintetten som i tingsrätten fälldes för dödsmisshandeln av en man i Skönsmon i Sundsvall godtog domen och överklagade inte till hovrätten. Av de tre som överklagade friades två medan den 22-åring som utpekades som drivande fick sex månaders fängelse för medhjälp till misshandel.

Bör inte drivas vidare

Hovrättsdomen har begärts överklagad till Högsta domstolen men åklagarens kollegor vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum skriver nu att de inte anser att målet bör drivas vidare till Högsta domstolen. 

Dödsmisshandel på Skönsmon

För många olika omständigheter

Åklagare Jens Göransson yrkar på att det finns tre principiellt intressanta frågor som borde prövas i HD. Men för två av dem finns redan praxis, anser utvecklingscentrum. Den tredje frågan gäller värdering av medtilltalades uppgifter, men eftersom omständigheter kan variera i olika fall så menar utvecklingscentrum att det gör en prövning i HD mindre lämplig. Prövningar i Högsta domstolen ska nämligen vara av en prejudicerande natur för att tas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandel på Skönsmon

Mer i ämnet