Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överåklagare Mats Svensson har drivit resningsärendet i Malinfallet, men det blir med största säkerhet en lokal åklagare som kommer att ha hand om målet när det nu blir en ny rättegång i hovrätten i Sundsvall. Foto: SVT

Åklagaren: ”Malinmannen får inte ett längre straff än åtta års fängelse om han döms”

Uppdaterad
Publicerad

När ”Malinmannen” dömdes för mord på Malin Lindström i Örnsköldsviks tingsrätt 1998 fick han fängelse i åtta år, med hänsyn till hans låga ålder när mordet begicks.

Om han döms i den nya rättegången blir straffet sannolikt inte längre än så, trots att han nu är i 45-årsåldern.

– Det blir straffreduktion med hänsyn till att det gått så lång tid, förutspår överåklagare Mats Svensson i intervjun här.

I övrigt säger överåklagare Mats Svensson, som är den som drivit resningsprocessen i ärendet, att han är nöjd och tillfredsställd med att Högsta domstolen beviljat resning i fallet Malin Lindström.

– Jag tycker bevisningen var stark redan i den första processen, och då tyckte ju också tingsrätten att underlaget räckte för en fällande dom. Nu är bevisläget förstås ännu bättre, säger han och syftar då på den dna-träff som knyter ”Malinmannen” till offret.

I juni 1998 dömdes alltså mannen, då 20 år gammal, till åtta års fängelse för mordet på Malin. Domen överklagades till Hovrätten för nedre Norrland som på hösten samma år kom fram till att bevisningen inte höll för att ”Malinmannen” skulle kunna bindas till brottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet